Nová vídeňská La traviata

Premiéra se v neděli 7. března odehraje na internetu

Souboj pokrytecké morálky s velkou láskou má v případě slavného díla Giuseppe Verdiho jednoznačného vítěze – nádhernou hudbu a pro diváka často úchvatný požitek z jevištního zpracování. Opera La traviata láká už od svého vzniku k mnohým nastudováním. V těžké době koronaviru se do nazkoušení náročného díla pustila Vídeňská státní opera.

Premiéra její La traviaty je stanovena na neděli 7. března v 18 hod. Vedení divadla si je ale vědomo, že osobní návštěva kulturních akcí je v současnosti nemožná. Nabízí proto první uvedení svého letošního nastudování Verdiho díla na svých speciálních webových stránkách, kde je také možné po registraci shlédnout záznamy i jiných inscenací vídeňského operního domu. Dvě hodiny po premiéře La traviaty (ve 20.15) pak bude její záznam vysílat ještě TV stanice ORF III.

Příběh o smrtelně nemocné kurtizáně Violettě Valéry, která se musí vzdát své lásky k Alfredovi z důstojného rodu Germontů, režíruje ve Vídni mladý režisér Simon Stone. Nadšený divadelník z Basileje procestoval „půl světa“ nejdřív jako režisér činoherních představení, z nichž na počátku jeho kariéry nejvíce zaujala Ibsenova Divoká kachna. Tuto inscenaci také upravil a natočil jako film. S první operní režií se setkal v sezóně 2016/2017 v Theater Basel. Na Korngoldově opeře Die Tote Stadt přesvědčil, že má cit i pro ztvárnění hudebních děl. Ostatně jeho inscenaci uváděla v sezóně 2019/2020 i v Bavorská státní opera.

Ve Vídni má Stone příležitost spolupracovat s dalším mladým talentem, italským dirigentem Giacomem Sagripantim, vítězem ceny Opera Awards 2016. Kariéru zahájil v Itálii a Německu debuty na festivalech della Valle d'Itria. Od té chvíle je vyhledáván různými operními domy po celé Evropě. V Paříži, kde měl v lednu 2016 velký úspěch s dirigováním »Werthera« v opeře Bastille se také už setkal i s Verdiho La traviatou.

Pod jeho vedením vystoupí prvotřídní pěvci. Do Violetty Valéry se převtělí sopranistka Pretty Yende, operní diva z Jihoafrické republiky, hvězda La Scally i Metropolotní opery. Alfreda zahraje a hlavně prozpívá též hvězdný představitel - uhrančivý tenor se zvučným hlasem a jihoamerickým temperamentem Juan Diego Flórez. Florou Bervoix bude Margaret Plummer, Anninu ztvární Donna Ellen a George Germonta Igor Golovatenko.

Vynikající hlasy, mladý tvůrčí tým a výjimečné kvality Verdiho díla slibují velký operní zážitek. Ke shlédnutí je sice zatím jen na internetu, ale doufejme, že po omezeních kvůli koronavirové pandemii bude možné shlédnout „na živo“ i některou z repríz.

Foto: Peter Haas (Wiener Staatsoper)

Podcast