Probíhá dražba 300 let starých houslí, které podepsali John Lennon a Yoko Ono

Až do sobotního večera probíhá na internetu dražba historických barokních houslí, které ze zadní strany podepsali člen Beatles John Lennon a jeho manželka Yoko Ono. Vyvolávací cena je 35 000 eur.

Do internetové dražby se dostal pozoruhodný smyčcový nástroj. Jsou to historické barokní housle pocházející z 1. poloviny 18. století z dílny francouzského houslaře Jeana Nicolase Lamberta. Zároveň však na své zadní straně nesou podpisy Johna Lennona, legendy populární hudby a člena britské skupiny The Beatles, a jeho manželky, japonsko-americké výtvarnice Yoko Ono. O kuriózní aukční položce informoval web Violin Channel.

Jak došlo k podepsání starých houslí popovými hvězdami? V roce 1965 v Madridu totiž nástroj zakoupil španělský houslista a sběratel Jose Eugenio Sanz Sampedro, který na něj následně mezi léty 1970 a 1981 hrál v luxusním hotelu Castillo Hotel Son Vida v turistickém letovisku Palma de Mallorca.

Právě zde v hotelové restauraci roku 1971 potkal slavný manželský pár a požádal oba umělce, aby jeho housle podepsali. Pikantní přitom je, že jim předtím zahrál melodii písně Yesterday, kterou ovšem nenapsal John Lennon nýbrž Paul McCartney.

Podle webu Violin Channel obsahuje zadní deska ještě podpisy dalších známých osobností: německého dirigenta Jamese Lasta a - poněkud kontroverzně - i španělského politika Carlose Ariase Navarry, který byl nejen starostou Madridu, ale také prvním civilním premiérem země během diktatury Francisca Franca. V době španělské občanské války stál jako vojenský prokurátor za popravami tisícovek lidí, čímž si vysloužil nelichotivou přezdívku "Řezník z Malagy".

Vyvolávací cena je 35 000 eur, tedy v přepočtu aktuálně asi 855 000 Kč.

Foto: ©Catawiki

Podcast