První žena v čele Kanadského národního mládežnického orchestru. Novou hudební ředitelkou bude Naomi Woo

Již od roku 2024 stane ve funkci hudební ředitelky Kanadského národního mládežnického orchestru dirigentka, pianistka a muzikoložka Naomi Woo.

Další hudební těleso přivítá ve svém čele ženu-šéfdirigentku, a to už od příštího roku 2024. V Torontu sídlící National Youth Orchestra of Canada (Kanadský národní mládežnický orchestr, NYOC), který má více než šedesátiletou tradici a z jehož řad se rekrutuje 40% všech profesionálních orchestrálních hráčů v Kanadě, si do svého čela vybral dirigentku, klavíristku a muzikoložku Naomi Woo.

Funkci tamní hudební ředitelky bude zastávat v letech 2024 a 2025, a to jako historicky první žena. Jako asistentka působila u Winnipežských symfoniků, od aktuální sezóny působí také u Montrealského metropolitního orchestru a od sezóny 2024/2025 bude asistentkou ve Filadelfském symfonickém orchestru. Dirigovala již také například Vancouverské symfoniky, Torontské symfoniky nebo Losangeleskou filharmonii. Je laureátkou prestižní ceny Virginia Parker Prize udělované mladým hudebníkům kanadskou vládou.

Jak uvádí web Violin Channel, coby pianistka má Naomi Woo za sebou také mezinárodní úspěchy "zázračného dítěte". Už ve 13 letech hrála Rachmaninovův Klavírní koncert č.2 jakožto sólistka s Vancouverskými symfoniky, vystupovala po celých Spojených státech i Kanadě a v roce 2011 debutovala v Carnegie Hall.

"Když NYOC hledal svého dalšího hudebního ředitele, Naomi Woo se vyjevila jako přední kandidátka, která uvede další éru mladých orchestrálních hráčů a která představí jejich talenty v celonárodním měřítku," řekla výkonná ředitelka orchestru Christie Gray.

"Těším se, že hudebníci, kteří projdou NYOC v roce 2024, vyjdou z té zkušenosti inspirovaní, optimističtí a pozitivní ohledně budoucnosti klasické hudby, ohledně svého vlastního budoucího místa na jejím poli a ohledně místa svých vrstevníků, kolegů a nových přátel," dodala dirigentka Naomi Woo. "Doufám také, že z orchestru vyjdou zcela unešení pocitem, jaké je být součástí něčeho většího než oni sami; jak celek dokáže být mnohem více než sumou svých částí. Tak, jako jsem v jejich věku byla i já sama - a stále jsem."

Foto: Naomi Woo (©Christa Holka)

Podcast