Ve věku 25 let zemřela operní pěvkyně Patricia Burda Janečková

V neděli 1. října zemřela operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda Janečková. Jak sdělila její manažerka Jana Švábová, ve věku 25 let podlehla zákeřné nemoci, která jí byla diagnostikována loni v únoru.

Patricia Janečková se narodila v Německu slovenským rodičům, vyrůstala a žila v Ostravě, kde absolvovala operní zpěv na Janáčkově konzervatoři. Vystupovala na festivalech v Česku i zahraničí, jako sólistka účinkovala s mnoha českými a slovenskými symfonickými a komorními orchestry, působila v Národním divadle Moravskoslezském.

V roce 2010 coby dvanáctiletá vyhrála česko-slovenskou televizní soutěž Talentmania. V roce 2014 se stala absolutní vítězkou světové pěvecké soutěže Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě. Získala tak stipendium na letních pěveckých kurzech v italském Arezzu. V roce 2016 obdržela tři ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Loni oznámila, že bojuje se zhoubným nádorem prsu. Letos se provdala za herce Vlastimila Burdu.

Patricia Janečková vystoupila poprvé s orchestrem ve svých deseti letech a na divadelních prknech sólově debutovala ve třinácti roku 2011 v roli Annie v Brittenově Kominíčkovi. V roce 2015 debutovala v mozartovských rolích ve Státním divadle Košice a ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Spolupracovala s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Cameratou Janáček a dlouholeté umělecké pouto ji pojilo s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě. Jako sólistka se tam představila například v hudebně dramatické inscenaci Kytice, v muzikálech Romeo a Julie, West Side Story a Sweeney Todd – ďábelský lazebník z Fleet Street či v roli Esmeraldy v Prodané nevěstě.

V roce 2017 se poprvé profesně setkala se souborem Collegium Marianum, kdy se představila v Händelově opeře Acis et Galatea. O tom, že jejímu hlasu interpretace staré hudby opravdu slušela, svědčí i absolutní vítězství ve zmíněné Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě v roce 2016, které jí mimo jiné umožnilo účast na mistrovských kurzech pod vedením Renata Brusona, sólisty milánského Teatro alla Scala .

Na přelomu let 2018 a 2019 absolvovala dva novoroční galakoncerty v Poznani s Poznaňskou filharmonií. Mezi nejvýznamnější akce, kterých se zúčastnila v roce 2019 patřil mezinárodně uznávaný festival v Berlíně Feuerblumen und Klassik Open Air.

Kromě klasického operního repertoáru, barokní a duchovní hudby, se věnovala rovněž interpretaci filmové hudby (Ennio. Morricone, Luboš Fišer) a muzikálové klasiky.

Zdroj: ČTK
Foto: Patricia Janečková (©Adam Živnůstka)

Podcast