Vznikla historicky první opera o transgenderové osobě, je ke zhlédnutí online. Hlavní roli zpívá barytonistka

Operu o dánské malířce Lili Elbe - skutečné historické postavě, která podstoupila změnu pohlaví - napsal držitel Grammy, americký skladatel Tobias Picker.

Dánská malířka Lili Elbe (1882 - 1931), narozená jako Einar Magnus Andreas Wegener, byla jednou z prvních známých osob v historii, které podstoupily změnu pohlaví. Její příběh je zpracován mimo jiné v úspěšném románu Dánská dívka a stal se také námětem historicky první opery, která byla složena o transgenderové osobě.

Dílo vzniklo na objednávku švýcarského divadla Theater St. Gallen, kde mělo také nedávno premiéru. Jmenuje se eponymně Lili Elbe a na libreto spisovatele Aryeh Leva Stollmana ho zkomponoval americký skladatel Tobias Picker, držitel ceny Grammy.

Hlavní roli v opeře ztvárňuje taktéž transgender osoba - barytonistka Lucia Lucas. Role byla napsána této pěvkyni přímo na míru. Lucas svou vlastní změnu pohlaví dovršila v roce 2016, klasicky školený mužský hlas jí však zůstal. V roce 2019 se tedy stala první transgender osobou, která ztvárnila hlavní barytonovou roli svůdníka Dona Giovanniho ve stejnojmenné Mozartově opeře, a to na jevišti opery ve městě Tulsa v americké Oklahomě.

800px-Lucas.L.Headshot.jpg
  • Lucia Lucas (©Dawn O. Newage)

Lucia Lucas vystupuje na předních amerických jevištích, včetně Metropolitní opery nebo Lyrické opery v Chicagu, a u vzniku opery figurovala také jako konzultantka, která autorům zprostředkovávala své vlastní zkušenosti se změnou pohlaví.

Skutečná Lili Elbe proces změny pohlaví nakonec nepřežila - zemřela na infekci a autoimunitní reakci po experimentální transplantaci dělohy ve věku pouhých 48 let.

Videozáznam opery je ke zhlédnutí na YouTube, kde bude k dispozici až do 8. června 2024:

Úvodní foto: portrét Lili Elbe (©Gerda Wegener)

Podcast