WDR Sinfonieorchester povede žena. Marie Jacquot se stane šéfdirigentkou v létě 2026

Symfonický orchestr Západoněmeckého rozhlasu, sídlící v Kolíně nad Rýnem, povolal do šéfdirigentské pozice mladou ženu. V roce 2026 místo zaujme třiatřicetiletá Francouzka Marie Jacquot.

Šéfdirigentkou WDR Sinfonieorchestru, zapadoněmeckého rozhlasového orchestru sídlícího v Kolíně nad Rýnem, bude od léta 2026 Marie Jacquot. Na této pozici vystřídá rumunského dirigenta jménem Cristian Măcelaru, který ji zastává od roku 2019.

Marie Jacquot se narodila roku 1990 v Paříži a vyrůstala v Chartres. V Paříži také původně studovala hru na trombon, jako dirigentka je však spojena především s německou a rakouskou hudební scénou. Po studiích na Univerzitě hudebních a dramatických umění ve Vídni a na Lisztově akademii ve Výmaru působila například v Německé opeře na Rýnu, v Bavorské státní opeře byla asistentkou Kirilla Petrenka. Jako hostující dirigentka spolupracovala s předními německými tělesy včetně Staatskapelle Dresden, Frankfurtského rozhlasového orchestru, lipského Gewandhausorchestru i Bavorských rozhlasových symfoniků.

Od aktuální sezóny 2023/2024 je hlavní hostující dirigentkou Vídeňských symfoniků, jejichž příštím šéfdirigentem mimochodem bude Čech Petr Popelka. Zároveň bude Marie Jacquot od roku 2024 také zastávat pozici šéfdirigentky v Královském divadle v Kodani.

„Poprvé jsem WDR Sinfonieorchester dirigovala v prosinci 2022 a okamžitě jsme si porozuměli lidsky i hudebně,“ říká dirigentka o svém novém angažmá. „Jsem nadšená stylovou všestranností tohoto ansámblu a především jejich nezlomnou vůlí dosáhnout nejlepší možné kvality,“ dodává Marie Jacquot.

Jacquot_Marie_Dir4_c_Werner_Kmetitsch_small-e1521538944715.jpg
  • Marie Jacquot (©Werner Kmetitsch)

Úvodní foto: Marie Jacquot (©Christian Jungwirth)

Podcast