Budoucnost BBC Singers: Na jejich záchraně se bude podílet Nadace VOCES8

BBC a Nadace VOCES8 v tiskových prohlášeních oznámily, že se budou společně podílet na provozu pěveckého sboru BBC Singers. Ten byl v loňském roce „málem zrušen“ v rámci plánovaných úspor v BBC, což vyvolalo výrazně negativní reakce hudební veřejnosti.

Budoucnost pěveckého sboru BBC Singers, který v letošním roce slaví 100. výročí své existence, ačkoli ještě loni mu hrozil zánik, je od včerejška o něco jasnější.

Britská veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost BBC včera na svém webu zveřejnila prohlášení, v němž oznámila, že se o budoucí financování sboru podělí s Nadací VOCES8. Tato nadace rovněž na svých stránkách o nové dohodě informovala. Zpěváci BBC Singers zůstanou nadále zaměstnanci BBC a součástí festivalu BBC Proms i stanice BBC Radio 3.

„Jakožto globální, umělci řízená charitativní organizace, která šíří inspiraci prostřednictvím sborové hudby, usilovala Nadace VOCES8 o pozitivní výsledek jednání o budoucnosti BBC Singers. (...) Těšíme se, že budeme s BBC Singers spolupracovat na demonstrování pozitivního účinku, který může mít sborová hudba na komunity ve Spojeném království i na celém světě ve 21. století,“ uvádějí Paul Smith a Barnaby Smith v prohlášení nadace, která je spojena s jedním z předních světových komorních sborů VOCES8 i s uznávaným vokálním kvintetem Apollo5.

Apollo5-2-credit-Andy-Staples.jpeg
  • Apollo5 (©Andy Staples)

BBC také oznámila, že s odborovou organizací Musicians’ Union řeší další možnosti uplatnění svých orchestrů. Těm loni rovněž hrozily rozsáhlé škrty: BBC zvažovala snížení placených orchestrálních míst o 20%. Proti těmto zamýšleným úsporám se zvedl silný odpor hudební veřejnosti.

V otevřeném dopise návrh kritizovali i samotní dirigenti spolupracující s BBC, mimo jiné Ryan Bancroft, Sakari Oramo, Dalia Stasevska nebo Semjon Byčkov. Proti škrtům vznikla také petice, která nasbírala přes 150 000 podpisů. BBC nakonec pod vlivem tohoto tlaku své plány odložila a začala „zkoumat alternativní možnosti“.

VOCES8+2021-2022+2+credit+Andy+Staples+(1).jpg
  • VOCES8 (©Andy Staples)

Úvodní foto: BBC Singers a Simon Rattle (©Mark Allan)

Podcast