BBC bude šetřit na klasické hudbě. Protestují odbory i dirigenti včetně Semjona Byčkova

Britská veřejnoprávní stanice BBC chce významně omezit financování svých souborů zaměřených na klasickou hudbu. Prohlášení zveřejněné v úterý vzbudilo mezi hudebníky vlnu nevole.

Po 99 letech byl v úterý 7. března rozpuštěn komorní sbor BBC Singers, jehož tradice sahala až do roku 1924. Zároveň s tímto rozhodnutím vydala britská veřejnoprávní mediální společnost BBC tiskové prohlášení nadepsané: "Nová strategie pro klasickou hudbu upřednostňuje kvalitu, flexibilitu a dosah."

Minus dvacet procent

Co z něj vyplývá? Kromě zrušení BBC Singers (a s tím spojených 20 pracovních míst) bylo ohlášeno snížení placených orchestrálních míst o 20% napříč orchestry BBC po celé Anglii, včetně BBC Symphony Orchestra, BBC Concert Orchestra a BBC Philharmonic. Rozhodnutí by údajně mělo přinést až dvacetiprocentní úsporu na hudebních souborech, na které podle webu samotné BBC bylo jen v loňském roce vynaloženo 25 milionů liber.

Zmíněné rozšíření "flexibility a dosahu" by mělo v praxi znamenat například zvýšení počtu míst, na kterých budou soubory BBC vystupovat, nebo otevření širších možností spolupráce s externími hudebníky. Nová strategie slibuje také investice do digitálního obsahu, hudebního vzdělání a podpory sborového zpěvu napříč Spojeným královstvím namísto udržování vlastního komorního sboru. Hlavní obsahová manažerka BBC Charlotte Moore hovoří o "obtížných rozhodnutích, která jsou nicméně správná pro budoucnost."

Britská odborová organizace Musicians' Union označila rozhodnutí za katastrofu. Její vrchní tajemnice Naomi Pohl připomněla, že "BBC je vůbec největším zaměstnavatelem hudebníků v Británii a má zásadní roli v ekosystému britského hudebního průmyslu." Právě proto je prý jejich rozhodnutí "naprosto likvidační." Naomi Pohl také dodala, že odbory budou "bojovat o každé pracovní místo."

Dirigenti: "Vaše krátkozrakost bude mít nevyčíslitelné důsledky."

V reakci na kontroverzní rozhodnutí ovšem poslali otevřený dopis předním funkcionářům BBC (v čele s generálním ředitelem Timem Daviem) také přední dirigenti, kteří s BBC spolupracují. Podepsán je i Semjon Byčkov, šéfdirigent České filharmonie. Kromě něj třeba ale také Ryan Bancroft, šéfdirigent BBC National Orchestra of Wales, dále Bob Chilcott - hlavní hostující dirigent zrušených BBC Singers, šéfdirigent BBC Scottish Symphony Orchestra - Ryan Wigglesworth, a především sám šéfdirigent BBC Symphony Orchestra - Sakari Oramo, jakož i hlavní hostující dirigentka tohoto tělesa - Dalia Stasevska.

"Světové renomé BBC Singers - jediného zcela profesionálního pěveckého sboru ve Velké Británii - se budovalo během 99 let inovativní, průkopnické práce. Zrušit je nestojí žádný čas, ale důsledky takové krátkozrakosti jsou nevyčíslitelné," stojí v dopise, který připomíná, že britští skladatelé nyní ani nemohou psát pro žádný profesionální sbor, neboť byl rozpuštěn ten jediný v zemi.

"Odměnit skvělou práci našich orchestrů tím, že je ponecháme napospas pozvolnému rozkladu, je neméně zkázonosné rozhodnutí," píšou dále manažerům dirigenti. "A jaký má význam »zdvojnásobit výdaje na hudební vzdělávání a spustit nové vzdělávací projekty «, když zároveň snížíte množství dostupných jistých pracovních míst? Vysílat našim nejlepším mladým instrumentalistům signál, že tvrdá dřina jim přinese pouze kšefty na volné noze, je nepochopení jejich ambicí i nepochopení fungování špičkových orchestrů," uvádějí dirigenti.

V závěru dopisu dirigenti žádají možnost si o těchto úsporách s vedením BBC osobně pohovořit a otevřít na toto téma skutečnou diskusi, která tedy - jak se zdá - zatím neproběhla. Jak (a zda vůbec) se k jejich argumentům postaví funkcionáři, zatím není jasné.

profimedia-0471098341.jpg
  • Šéfdirigent BBC Symphony Orchestra Sakari Oramo na BBC Proms 2019 (©Profimedia)

Úvodní foto: ilustrační (©Profimedia)

Podcast