BBC odložila zrušení sboru BBC Singers a "zkoumá alternativní možnosti"

Britská veřejnoprávní mediální společnost čelí už přes dva týdny tlaku ze strany široké kulturní veřejnosti kvůli kontroverznímu rozhodnutí snížit financování svých orchestrů a zcela zrušit špičkový komorní sbor BBC Singers se stoletou tradicí. Prohlášení zveřejněné dnes ráno však naznačuje, že jediný plně profesionální pěvecký sbor ve Velké Británii má přece jen ještě naději.

Za své rozhodnutí snížit počet placených orchestrálních míst ve svých orchestrech o 20% a zcela zrušit komorní sbor BBC Singers, zveřejněné 7. března, sklidila BBC tvrdou kritiku od odborů, svých vlastních elitních dirigentů i od hudební veřejnosti.

Petici proti zrušení jediného britského plně profesionálního pěveckého sboru s tradicí sahající až do roku 1924 dosud podepsalo 150 000 lidí. Populární violoncellista Julian Lloyd Webber se nechal slyšet, že BBC jak jsme ji znali "už neexistuje". A situace už začala zajímat dokonce i politiky: sbor BBC Singers prý podpořil i bývalý ministr kultury Oliver Dowden.

Tento tlak a širokou medializaci celé kauzy zřejmě těžko ustávali i vrcholní manažeři BBC. Dnes ráno tedy společnost zveřejnila prohlášení, o kterém už informovala britská média včetně deníku Guardian. V originálním znění je k přečtení také například na blogu Slipped Disc. Stojí v něm:

"Od různých organizací BBC dostala návrhy alternativního financování BBC Singers. Dohodli jsme se s odborovou organizací Musicians’ Union, že zrušení BBC Singers odložíme a budeme zmíněné návrhy aktivně zkoumat. Pokud se tyto alternativy prokážou jako životaschopné, zajistí budoucnost ansámblu. Můžeme také potvrdit, že BBC Singers se objeví na letošním ročníku BBC Proms.

Uvědomujeme si, že se BBC Singers v komunitě klasické hudby těší velké oblibě a o jejich profesionalitě, kvalitě a reputaci nikdy nebylo pochyb. Po celou dobu jsme říkali, že se jedná o obtížná rozhodnutí. Proto chceme plně prozkoumat předložené možnosti, abychom zjistili, zda existuje nějaký jiný postup. BBC stále potřebuje úspory a stále plánuje širší investice do sborového zpěvu napříč celým Spojeným královstvím.

BBC uznává, že jakožto největší objednavatel hudby a jeden z největších zaměstnavatelů hudebníků v zemi hraje zásadní roli v podpoře orchestrální i sborové hudby. Budeme dále projednávat s odbory také rozhodnutí týkající se našich orchestrů. Jsme odhodláni smysluplně diskutovat a vyhnout se nucenému propouštění, kdekoli to bude možné."

Foto: Budova BBC v Manchesteru (©Profimedia)

Podcast