Nominace na ceny Královské filharmonické společnosti za rok 2023

5. března 2024 budou předány prestižní britské hudební ceny, které každoročně udílí Královská filharmonická společnosti (Royal Philharmonic Society). Za loňský rok 2023 jsou nominováni například málem zrušení BBC Singers nebo loni zesnulá finská skladatelka Kaija Saariaho.

Za přínos klasické hudbě ve Velké Británii předává Královská filharmonická společnost (Royal Philharmonic Society) od roku 1989 ocenění, jejichž předávání označily Sunday Times za „největší večer klasické hudby ve Spojeném království“. Za loňský rok 2023 budou letos předány 5. března 2024, poprvé v historii mimo Londýn - na půdě konzervatoře Royal Northern College of Music v severoanglickém Manchesteru.

Mezi nominovanými jsou letos například skotský tenorista Nicky Spence, pianista Pavel Kolesnikov nebo francouzský dirigent François-Xavier Roth, kteří všichni loni s úspěchem vystoupili na největším britském festivalu klasické hudby BBC Proms 2023. Nominace usilují o reprezentaci britské hudební scény v celé její šíři, najdeme mezi nimi tedy i řadu umělců a souborů ze Skotska nebo severní Anglie, například ansámbl Glasgow Madrigirls nebo Sheffieldský fiharmonický sbor.

gettyimages-110970466_wide-c22dc71183b70e0c2aca5bf48db0a659c6d1e0a9.jpg
  • Kaija Saariaho (©Raphael Gaillarde)

Finská skladatelka Kaija Saariaho, která zemřela loni v červnu, je za svou operu Nevinnost (Innocence) nominována in memoriam jak v operní kategorii, tak i na cenu pro nejlepší původní celovečerní skladbu. V rámci podpory menšin a diverzity britské hudební scény je na nejlepší komorní skladbu nominováno například dílo History needs… skladatele Bena Lunna, které je určeno pro pianistu-leváka Nicholase McCarthyho, anebo - v ansámblové kategorii - etnicky různorodý mladý soubor Kaleidoscope Chamber Collective.

V téže kategorii jsou nominováni i BBC Singers - profesionální pěvecký sbor, který byl založen v roce 1924 a letos slaví 100. výročí. Loni byl přitom ale málem zrušen v rámci plánovaných úspor na souborech BBC, proti kterým se zvedla velká vlna odporu hudební veřejnosti. Kompletní seznam nominací najdete na webových stránkách britské Královské filharmonické společnosti.

BBC singers.jpg
  • BBC Singers (©Mark Allan)

Úvodní foto: Glasgow Madrigirls (©Eoin Carey)

Podcast