Tip na nedělní oběd: Maďarský guláš

2.9.2020 / Další / Martina Klausová

Základem každého pravého maďarského guláše je sádlo, cibule, paprika a samozřejmě hovězí maso. Na počátku 1 000 let starého gulášového příběhu ale bylo toto jídlo mnohem jednodušší a v kotlíku maďarských pastevců, kteří se nazývají gulyásové, se ve vodě vařilo pouze pečené maso z místního dobytka. Cibule se v maďarském jídelníčku objevila v polovině 15. století a semínka papriky v Uhrách zaseli Turci při svých výbojích o sto let později. Jako většina jídel, která dobyla svět, i guláš si další národy přizpůsobily svým zvyklostem a původnímu vzoru se moc nepodobá.

Pravý maďarský guláš má svou lehkostí a konzistencí blíže spíše k polévce, kdežto u nás, v Německu či Rakousku jej zahušťujeme moukou v hutnou omáčku. Vídeňští kuchaři ostatně projevili velkou kreativitu a hustou variantu guláše ještě obohatili o opečený párek, sázené vejce a navrch přidali knedlíky. A možná proto, že po takovémto obědě se těžko chodí domů, nazvali jej Fiakergulasch.

Kromě zemí bývalé habsburské monarchie se guláš dostal dokonce až do Ameriky. Recept tohoto názvu najdeme v americké kuchařce již z roku 1914, ale nebýt označení Goulash, asi bychom jej na talíři ani nepoznali. Americký guláš připravíme z mletého hovězího masa, rajčatového protlaku, česneku, těstovin a navrch přidáme Cheddar. Zdá se tedy, že tuto variantu guláše objevíme spíše pod pokličkou v italské čtvrti, než v maďarské.

Vraťme se ale raději rychle zpátky k nám a připravme si na nedělní oběd vídeňský gulášek se šesti.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.