Tip na nedělní oběd: Spaghetti aglio e olio

9.9.2020 / Další / Martina Klausová

Spaghetti aglio e olio peperoncini, neboli těstoviny s česnekem, olejem a chilli, které patří dnes k nejznámějším italským pokrmům, původně začaly svůj život jen jako těstoviny s česnekem a olejem chudých neapolčanů, kteří si nemohli dovolit variantu špaget se škeblemi jako bohatí měšťané. Později se ve skromné misce těstovin s česnekem objevily ještě chilli papričky a dnes je tento recept slavnější, než jeho luxusní předchůdce s mořskými plody. S Neapolí a špagetami je spojena ještě jedna událost, která překročila hranice Itálie. V 18. století za vlády Ferdinanda IV., známého gurmána, se špagety jedly rukama, což si dovedete představit, že byla poměrně nepraktická záležitost. Zvláště, když se na stole objevila varianta s rajčatovou omáčkou. Na přání tohoto neapolského vládce jeho komorník zdokonalil tehdy používané vidličky se dvěma hroty na čtyřhroté, se kterými se špagety mnohem lépe natáčely a konzumovaly bez použití rukou.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.