Americký mládežnický symfonický orchestr po 59 letech ukončuje činnost

American Youth Symphony - mládežnický orchestr s téměř šedesátiletou tradicí - ve včera vydané tiskové zprávě oznámil, že musí skončit z finančních důvodů. Jejich poslední koncert proběhl už na konci února.

„Po 59 letech, kdy jsme talentovaným mladým lidem poskytovali výjimečná stipendia a vzdělávání, American Youth Symphony nadobro ukončuje svou činnost k 15. březnu 2024. Rozhodnutí je důsledkem finančních obtíží a neudržitelnosti dalšího provozu,“ stojí ve včera zveřejněném tiskovém prohlášení orchestru. Poslední koncert odehráli 25. února.

Těleso založil dirigent Mehli Mehta - otec Zubina Mehty - už v roce 1964, letos by tedy oslavilo kulaté 60. výročí. Místo toho však zaniklo kvůli finančním problémům, které ještě prohloubila koronavirová krize. „Navzdory všem usilovným snahám se potíže spojené s udržením našeho provozu ukázaly jako nepřekonatelné. Covid-19 ještě prohloubil neudržitelnost naší finanční infrastruktury,“ uvedl předseda správní rady orchestru Kevin Dretzka.

Orchestr hrál na americké hudební scéně výraznou roli v oblasti přípravy mladých profesionálních hudebníků. Působil v Los Angeles, kde mimo jiné vystupoval i v prestižní Walt Disney Concert Hall a kde vychoval řadu hráčů Losangeleské filharmonie.

Po repertoárové stránce se kromě symfonické hudby (včetně velkých symfonií Gustava Mahlera nebo Richarda Strausse) věnoval i hudbě filmové, komorní a často uváděl díla soudobých skladatelů, mnohdy i ve světových premiérách. V rámci svých „Hollywoodských projektů“ uváděli díla slavných filmových skladatelů a s řadou z nich spolupracovali - mimo jiné s Dannym Elfmanem, Alanem Silvestrim, Johnem Williamsem nebo Davidem Newmanem.

Foto: dirigent Carlos Izcaray a American Youth Symphony (©Michael Bulbenko)

Podcast