Američtí demokraté navrhují zákon o zvýšení příjmů hudebníků ze streamingu

Podle navrhovaného zákona by hudebníci měli mít z každého přehrání jejich skladby na streamingových platformách zaručený alespoň jeden cent .

Dva členové Kongresu Spojených států amerických zvolení za demokratickou stranu - Rashida Tlaib a Jamaal Bowman - navrhují nový zákon pod názvem Living Wage for Musicians Act (volně přeloženo „Zákon o existenčním minimu pro hudebníky“), který by měl hudebníkům zaručit alespoň minimální příjem z online streamingu jejich hudby. Informovaly o tom nedávno například časopis Hollywood Reporter nebo web Violin Channel.

Navrhovaný zákon má docílit toho, aby hudebníci dostávali stabilní částku alespoň 1 cent, tedy v přepočtu asi 23 haléřů, z každého přehrání jejich skladby. Tento nový honorář by měl být vyplácen navíc ke stávajícím odměnám, které například v případě Spotify v současnosti činí průměrně kolem 0,3 centu (necelých 7 haléřů) za přehrání.

Zároveň však Spotify od letošního roku 2024 nevyplácí vůbec nic trackům, které během posledních 12 měsíců nedosáhly alespoň 1000 přehrání. To je problematické zejména pro menšinové hudební žánry, včetně klasické hudby. Jak uvádí kongresmanka Rashida Tlaib na svém webu, aby si hudebník mohl streamingem vydělávat stejně jako průměrný Američan pracující v zaměstnání na plný úvazek, musel by každý měsíc nasbírat alespoň kolem 800 000 přehrání.

Navrhovatelé zákona chtějí nový „zaručený honorář ze streamingu“ financovat částečně pomocí zdanění zisku streamingových platforem nepocházejícího z předplatného a částečně také z mírného zvýšení předplatného „Streamingové služby by nemohly existovat bez vynikající práce umělců, kteří se rozhodli s nimi svou hudbu sdílet,“ říká kongresman Jamaal Bowman z Bronxu, podle nějž je „nemorální, aby si umělec vydělal tím, že si jeho skladbu přehraje více než tisíc lidí, sotva na šálek kávy.“ Celý text navrhovaného zákona je zveřejněn zde.

bowman_1_271_062223.jpg
  • Jamaal Bowman (©Tom Williams)

Foto: Rashida Tlaib (©Greg Nash)

Podcast