Asociace britských orchestrů ocenila Kanneh-Masonovy

Světoznámá hudební rodina získala výroční cenu ABO za svůj pozitivní vliv na mladou hudební generaci a inspiraci v časech pandemie.

Stuart Mason a Kadiatu Kanneh z anglického Nottinghamu mají sedm dětí. A všechny jsou vynikajícími hudebníky: tři hrají na housle, dvě hrají na violoncello a dvě na piano. Nejznámějším z nich je pravděpodobně dvaadvacetiletý Sheku Kanneh-Mason, který se zdaleka neproslavil pouze účinkováním na britské královské svatbě. Je držitelem mnoha ocenění a nahrává pro společnost Decca Classics, stejně jako jeho sestra, pianistka Isata Kanneh-Mason. Společně vystupují v duu, v loňském roce také vydali album pojmenované Muse. Sheku letos navštívil i Prahu, kde měl hrát s Českou filharmonií a při té příležitosti poskytl rozhovor rádiu Classic Praha.

Unikátní konstelace talentů umí rodina patřičně využít. Už v roce 2015 na sebe svým rodinným "miniorchestrem" upozornili v semifinále populární televizní soutěže Britain´s Got Talent. Rodinný hudební příběh zpracovala Kadiatu Kanneh také do loni vydané knihy House of Music: Raising the Kanneh-Masons, za kterou obdržela cenu Královské filharmonické společnosti. Kanneh-Masonovi mají i vlastní webovou stránku a během koronavirových lockdownů pro své fanoušky streamovali vynikající koncerty takříkajíc "přímo z obýváku", prostřednictvím sociálních sítí.

Hudebně i mediálně zdatnou rodinu tento měsíc ocenila svou prestižní výroční cenou i Asociace britských orchestrů - organizace reprezentující zájmy profesionálních hudebních těles, včetně mládežnických ansámblů. Cena byla předána závěrem letošní pravidelné konference ABO, která se konala částečně online a částečně ve skotském městě Glasgow. Za celou rodinu ji převzali rodiče Stuart a Kadiatu.

"Členstvo ABO vyjádřilo touto cenou svůj dík skvělé rodině Kanneh-Masonových, která nás všechny inspirovala," uvedl v tiskové zprávě Simon Webb, předseda organizace. Dodal, že je pro něj obzvláštní čest předávat ocenění Stuartovi a Kadiatu: "Právě rodiče to všechno umožnili - svým odhodláním a pevným přesvědčením o významu hudby v životech svých dětí." K celosvětově sledovaným online koncertům, které rodina během karantény vysílala, Kadiatu Kanneh řekla: "Ze začátku nám vůbec nedocházelo, jak dlouho to celé ještě potrvá. Mysleli jsme si, že nanejvýš pár týdnů. Díky online koncertům děti alespoň měly něco na práci."

Foto: Oficiální facebooková stránka The Kanneh-Masons, 17.2. 2022

Podcast