Cenu Anděl 2023 v oboru Klasika si odnesl soubor Martinů Voices

30. března byly na slavnostním ceremoniálu v pražském O2 universu předány ceny České hudební akademie za rok 2023. V kategorii Klasika se do nejužší nominace Cen Anděl probojovaly nahrávky souboru Martinů Voices, Josefa Špačka a Miroslava Sekery a Lukáše Vondráčka s Pražskými symfoniky.

Z širší nominace vybrala Česká hudební akademie do užšího výběru v kategorii Klasika nahrávky souboru Martinů Voices, houslisty Josefa Špačka a klavíristy Miroslava Sekery a klavíristy Lukáše Vondráčka se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Braunera.

Vítězem oboru Klasika se nakonec stal komorní sbor Martinů Voices, který pod vedením svého uměleckého vedoucího Lukáše Vasilka nahrál tři zásadní sborová díla anglického skladatele Benjamina Brittena, a sice vánoční cyklus A Ceremony of Carols a skladby Te Deum a Pocta svaté Cecílii. Jako sólistky se na nahrávce spolupodílely harfistka Kateřina Englichová a varhanice Daniela Valtová Kosinová.

Anděl 2023.webp
  • Ceny Anděl 2023, Klasika - Martinů Voices (©Petr Horník, novinky.cz)

Album soubor Martinů Voices natočil v dubnu a červnu 2023 v Sále Bohuslava Martinů v Lichtenštejnském paláci v Praze a vydalo je vydavatelství Animal Music. Na nahrávce se podílel zvukový mistr Aleš Dvořák a producent a hudební režisér Petr Ostrouchov.

Martinů Voices Daniel Havel.jpg

Martinů Voices (©Daniel Havel)

Úvodní foto: Ceny Anděl 2023 (©Petr Horník, novinky.cz)

Podcast