Česká filharmonie mění program Novoročního koncertu v souvislosti s nedávnými událostmi na Filozofické fakultě

Oproti původnímu programu zazní úvodem Novoročního koncertu České filharmonie Dvořákovo Nokturno H dur. Slavnostní pochod Josefa Suka V nový život bude z programu vyřazen.

Česká filharmonie vstoupí do Roku české hudby 2024 třemi Novoročními koncerty ve Dvořákově síni Rudolfina. Hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša bude orchestr řídit na třech koncertech 31. prosince od 11.00 a následně 1. ledna od 15.00 a od 20.00. Všechny tři termíny jsou již podle webu filharmonie vyprodány.

Zazní hudba českých skladatelů - Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany Oskara Nedbala a Leoše Janáčka, jejichž výročí se budou v nadcházejícím roce připomínat. Uplyne 200 let od narození Bedřicha Smetany, 170 let od narození Leoše Janáčka, 150 let od narození Oskara Nedbala a 120 let od úmrtí Antonína Dvořáka. Ze světového repertoáru jejich skladby doplní oblíbená Rapsodie v modrém amerického skladatele George Gershwina, od jejíž premiéry uplyne rovných 100 let. Jako sólisté se představí klavíristka Olga Kern a houslista Jiří Vodička, slovem bude provázet moderátor Marek Eben.

V souvislosti s nedávnou masovou vraždou 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se filharmonie rozhodla upravit oproti původnímu plánu hudební program. „V reakci na tragické události na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, které se i nás hluboce dotkly, jsme se rozhodli pro drobnou změnu programu novoročních koncertů. Jako úvodní skladba zazní Nokturno H dur, op. 40, Antonína Dvořáka. Předehra k opeře Prodaná nevěsta je zařazena na začátek druhé poloviny a zrušen je pochod V nový život Josefa Suka,“ uvedl vedoucí strategické komunikace České filharmonie Luděk Březina.

Foto: Jakub Hrůša (©Petra Hajská)

Podcast