Česká filharmonie představila 129. sezónu. Semjon Byčkov po roce 2028 už nebude pokračovat jako šéfdirigent

Na včerejší tiskové konferenci zveřejnila Česká filharmonie program 129. koncertní sezóny. Šéfdirigent Semjon Byčkov zároveň oznámil, že v roce 2028 tuto funkci po deseti letech opustí.

129. sezóna České filharmonie bude sedmou sezónou Semjona Byčkova ve funkci šéfdirigenta. Na postech hlavních hostujících dirigentů zůstávají Jakub Hrůša a Simon Rattle. Vedle titulárních dirigentů se k orchestru v příští sezóně vrátí Alain Altinoglu, Giovanni Antonini a Tomáš Netopil, dirigentské debuty u orchestru čekají Nathalii Stutzmann, Alana Gilberta a Lukáše Vasilka.

Rezidenčním umělcem sezóny 2024/2025 bude pianista Daniil Trifonov, jako klavírní sólisté se představí také Kristian Bezuidenhout, Beatrice Rana, Leif Ove Andsnes, sestry Labèque a Kirill Gerstein. Dalšími hostujícími sólisty budou třeba violoncellisté Alisa Weilerstein a Sheku Kanneh-Mason nebo violista Antoine Tamestit. Z českých umělců se sólově představí mezzosopranistka Magdalena Kožená, houslisté Jan Fišer a Jiří Vodička, violistka Eva Krestová a violoncellista Ivan Vokáč.

_IMB4409.jpg
  • David Mareček

Sedmnáctý listopad tentokrát filharmonie oslaví s houslistou Josefem Špačkem a dirigentem Petrem Popelkou. Pravidelným uměleckým partnerem České filharmonie zůstane Pražský filharmonický sbor, prostor na večerních koncertech dostane i Česká studentská filharmonie. Z pražského Rudolfina orchestr vyjede na letní festivalová vystoupení s Jakubem Hrůšou i na americké a evropské turné se Semjonem Byčkovem; mimo jiné se filharmonie opět představí také v newyorské Carnegie Hall.

Nastudování Symfonie č.5 skladatele Dmitrije Šostakoviče v roce 2025 připomene 50. výročí skladatelova úmrtí, první část sezóny ještě bude dramaturgicky patřit Roku české hudby 2024. U společnosti Pentatone vyjde nahrávka tří vrcholných symfonií a koncertních předeher Antonína Dvořáka se Semjonem Byčkovem a CD s Legendami a Slovanskými rapsodiemi s Tomášem Netopilem, projekt souborného vydávání symfonií Gustava Mahlera vyvrcholí albem se Symfonií č.8. Odstartuje i natáčení výběrové řady symfonií Dmitrije Šostakoviče a Jakub Hrůša pořídí nahrávku Epilogu, která doplní připravovaný komplet symfonických děl Josefa Suka.

Od roku 2028 již bez Byčkova

Šéfdirigent Semjon Byčkov také včera oznámil, že po roce 2028, kdy od jeho nástupu do funkce uběhne rovných deset let, už nebude na pozici hudebního ředitele České filharmonie dále pokračovat.

„Když mě hudebníci po předčasném úmrtí milovaného Jiřího Bělohlávka poprvé požádali, abych se stal jejich dalším hudebním ředitelem, požádali mě také, abych se stal jejich tátou. A co je posláním každého táty? Pomoci svým dětem dobře dospět v zajištěné a nezávislé osobnosti, aby se nakonec staly svobodnými. Jako když ptákům narostou křídla, aby mohli létat.

Přesně to se stalo, a to mnohem rychleji, než kdokoli z nás kdy předpokládal. Díky tomu jsem dospěl ke šťastnému závěru, že mé poslání bylo naplněno. Když jsem si to uvědomil, bylo přirozené, že v roce 2028 po deseti letech vedení tohoto orchestru nastane čas, abych z pozice jeho šéfdirigenta a hudebního ředitele odstoupil.

Proč se o to s vámi dělím právě dnes, kdy máme před sebou ještě čtyři roky? Z velmi prostého důvodu. V dnešním hudebním světě se plány tvoří dlouho dopředu. Nadcházející čtyři roky umožní mým kolegům zajistit, aby se další kapitola jejich života harmonicky a organicky vyvíjela, stejně jako další kapitola mého života,“ uvedl Semjon Byčkov ve svém vyjádření.

_IMA4317.jpg
  • Semjon Byčkov

Zdroj: TZ

Foto © Česká filharmonie

Podcast