Český violoncellista Vilém Vlček vyhrál Pendereckého soutěž v Krakově

Na 4. ročníku Mezinárodní soutěže Krzysztofa Pendereckého v polském Krakově získal Vilém Vlček 1. místo a Zvláštní cenu za nejlepší provedení sólového koncertu.

Významný úspěch dnes zaznamenala česká violoncellová škola na 4. ročníku Mezinárodní soutěže Krzystofa Pendereckého v polském Krakově, která je určena violoncellistům od 16 do 30 let. 1. místo a Zvláštní cenu Krzystofa Pendereckého za nejlepší provedení sólového koncertu získal český violoncellista Vilém Vlček. Na sociálních sítích o tom informovala Ševčíkova akademie, jejímž je Vilém Vlček absolventem i současným lektorem.

S první cenou je spojena finanční odměna 80 000 polských zlotých. Na dalších místech se v uvedeném pořadí umístili Sang Hyeok Park, Maria Salvatori a Cyprien Lengagne. Krzysztof Michalski si odnesl cenu pro nejlepšího polského účastníka. Další zvláštní ceny ještě budou vyhlášeny v průběhu dnešního koncertu laureátů od 19 hodin.

Vilém Vlček (*1998) patří k nejvýraznějším tuzemským violoncellistům mladé generace. Studoval na Gymnáziu a Hudební škole hl. města Prahy u prof. Martina Škampy, ve studiích se rozhodl dále pokračovat ve Švýcarsku na Musik Akademie Basel coby žák německého violoncellisty Danjula Ishizaky.

Mezi jeho dosavadní soutěžní úspěchy patří mimo jiné Concertino Praga (2015), Soutěž Nadace Bohuslava Martinů (2021), Rahn Musikpreis (2022) nebo Mezinárodní soutěž v Markneukirchenu (2023). Je také laureátem Ceny Jiřího Bělohlávka a členem Kukal Quartetu oceněného na Mezinárodní soutěži Pražského jara v roce 2021.

Loni v prosinci byl Vilém Vlček hostem pořadu Hudba v miléniu.

Foto: Vilém Vlček (©Tomáš Rasl)

Podcast