Českým vítězem soutěže Virtuosos V4+ je klarinetista Ondřej Toman

Mezinárodní talentová soutěž Virtuosos V4+ představující mladé talenty klasické hudby ze střední Evropy vyvrcholila 26. ledna. O titul národního vítěze se ve dvoudílném finále utkalo jedenáct mladých hudebníků z pěti států. Českou republiku reprezentovala houslistka Kateřina Švecová a klarinetista Ondřej Toman.

Amelia Anisovych.jpeg
  • Amelie Anisovyč (©Virtuosos V4+)

V letošním finále prestižní mezinárodní soutěže se utkali hudebníci ze Slovenska, Česka, Maďarska, Polska a Ukrajiny. V pořadu vystoupila také ukrajinská dívka Amelie Anisovyč, kterou mezinárodní média přezdívají "dívka z protiatomového krytu". Proslavila se dojemným virálním videem, na němž v krytu v Kyjevě zpívá píseň "Let it go!" z Disneyho filmu Frozen a tehdy sedmiletá holčička se tak stala tváří Ukrajiny.

Vi_te_zove_ Virtuosos 2024.jpeg
  • Vítězové Virtuosos V4+ (©Virtuosos V4+)

Letošními vítězi Virtuosos V4+ jsou Ali Lugosi (24 let, klarinet, Maďarsko), Teo Gertler (15, housle, Slovensko), Zarina Zaradna (12, harfa, Polsko). Národním vítězem za Českou republiku se stal Ondřej Toman (18 let, klarinet, Praha).

Mezi mladými Ukrajinci nebyl vyhlášen žádný vítěz, jak vysvětlila moderátorka programu Ida Nowakowska: „Ve válce není vítězů, pouze poražených. Proto to u nás ve Virtuosos otočíme a oba mladí ukrajinští soutěžící vyhrají společně první cenu!“ Vítězi se tak stali Tyimofii Zherbetsov (20, klavír) a Amelia Anisovych (9, zpěv).

Virtuosos - porota detail.jpeg
  • Porota Virtuosos V4+ (©Virtuosos V4+)

V mezinárodní porotě zasedli vynikající hudebníci, kromě dlouholetého patrona soutěže Plácida Dominga také maďarská sopranistka Erika Miklósa, violoncellista HAUSER, kytarista Pablo Sainz Villegas nebo zpěvák Dimash Qudaibergen. Českou porotkyní byla již počtvrté ředitelka Festivalu Krumlov Gabriela Rachidi:Letos jsme se znovu setkali s talenty z minulých ročníků. Je úžasné sledovat jejich cestu i hudební a lidský rozvoj. Velmi mne těší, že další zastávkou na jejich slibné hudební cestě bude Festival Krumlov, kde předvedou to nejlepší ze svého repertoáru a svým uměním inspirují i české publikum a mladé muzikanty,“ dodala.

Ondr_ej Toman a dals_i_ vi_te_zove_ Virtuoos.jpeg
  • Ondřej Toman a další vítězové Virtuosos V4+ (©Virtuosos V4+)

Předsedou poroty byl již tradičně světově proslulý pěvec Plácido Domingo, který se výrazně zasadil o rozvoj soutěže a podporuje ji již od roku 2016. „Dnes večer tu nebyli žádní poražení, jen vítězové. Jsem velmi šťastný a hrdý, že jsem toho součástí a že mohu sledovat vaše pokroky! Je to obrovská zodpovědnost pro nás, členy poroty,“ řekla světová pěvecká hvězda, „ale je to také velká zodpovědnost pro vás, protože vy jste budoucnost klasické hudby,“ promluvil na závěr k mladým soutěžícím. Plácido Domingo vystoupí letos v České republice 13. července na koncertu Operní gala Festivalu Krumlov.

Na Festivalu Krumlov vystoupí 26. července také samotní mladí vítězové soutěže s mladou talentovanou houslistkou Esther Abrami. Jedna z nejvýraznějších mladých houslistek současnosti v Čechách vystoupí zcela poprvé. Na svém českém debutu zahraje u příležitosti Roku České hudby Houslový koncert a moll Antonína Dvořáka, na který se také bude soustředit při své festivalové masterclass. Mladé talenty a francouzskou houslistku doprovodí Jihočeská filharmonie vedená Peterem Valentovičem.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Ondřej Toman (©Virtuosos V4+)

Podcast