Christian Thielemann v Drážďanech končí

Staatskapelle Dresden svému šéfdirigentovi již neprodlouží smlouvu, která platí do konce sezóny 2023/24.

Dvaašedesátiletý německý dirigent Christian Thielemann patří ve svém oboru k evropské špičce. V mládí asistoval například Herbertu von Karajanovi či Danielu Barenboimovi, později šéfoval Německé opeře v Berlíně i Mnichovské filharmonii. Etabloval se zejména coby interpret "domácího" repertoáru, tedy děl Richarda Strausse či Richarda Wagnera. V současnosti je rovněž ředitelem Salcburského velikonočního festivalu.

Ke státnímu orchestru Sächsische Staatskapelle Dresden, sídlícímu v sále Semperovy opery, nastoupil Thielemann jako šéfdirigent od sezóny 2012/13. Jeho éra v čele tělesa, jehož historie sahá až do roku 1548 a kterému svého času šéfovali i výše zmiňovaní Strauss a Wagner, teď zřejmě pomalu končí. Smlouva mu platí do konce sezóny 2023/24 a již nebude prodloužena. Spolu s ním by měl skončit také superintendant Peter Theiler. Informovala o tom zahraniční média včetně deníku Times či internetových portálů Opera Wire a Violin Channel.

O neprodloužení smlouvy rozhodla vláda spolkové země Sasko, pod jejíž pravomoc státní orchestr spadá. Tamní ministryně kultury Barbara Klepsch nicméně ve svém prohlášení uvedla, že by i přesto byla potěšena, pokud by Thielemann - vzhledem ke svému mezinárodnímu renomé - zůstal se Semperovou operou i nadále umělecky propojen.

Důvod Thielemannova odchodu zůstává prozatím spíše předmětem spekulací. Média většinou uvádějí, že měl dlouhodobé konflikty právě s Theilerem, který svou funkci opustí spolu s ním. Roli zřejmě sehrál také údajný Thielemannův konzervativismus a orientace na velmi tradiční repertoár; saská vláda si oproti tomu svou hudební "výkladní skříň" nejspíše přeje poněkud modernizovat a obohatit její koncepci výraznějším podílem soudobé interpretace.

Foto: Profimedia

Podcast