Curyšský komorní orchestr hledá koncertního mistra. Zájemci se mohou hlásit do středy

Významné švýcarské těleso Zürcher Kammerorchester hledá hráče na pozici koncertního mistra. Místo se uvolní v létě 2026, konkurz proběhne 20. března letošního roku. Uzávěrka pro přihlášky je však již tuto středu 10. ledna.

Curyšský komorní orchestr (Zürcher Kammerorchester) patří k nejvýznamnějším švýcarským hudebním tělesům. Byl založen těsně po 2. světové válce - v roce 1945 - a vystupuje především ve slavné curyšské koncertní síni Tonhalle. Orchestr má pouhých 28 stálých členů tvořících smyčcovou sekci, další - zejména dechové - nástroje jsou najímány podle potřeby. Mezi jeho šéfdirigenty patřili v minulosti například Howard Griffiths nebo Roger Norrington, od roku 2016 orchestr vede Daniel Hope.

Právě Daniel Hope na sociálních sítích včera zveřejnil informaci, že jeho orchestr hledá nového koncertního mistra: "Náš stávající koncertní mistr Willi Zimmermann odejde do důchodu v létě 2026, po 18 letech příkladné služby Curyšskému komornímu orchestru," zdůvodnil Hope.

Konkurz se odehraje 20. března. Houslisté, kteří se ho zúčastní, budou muset předvést 1. větu z jednoho ze tří houslových koncertů W.A. Mozarta, dále 1. větu s kadencí z velkého romantického houslového koncertu dle vlastního výběru, dvě různé části z některé houslové sonáty nebo partity J.S. Bacha, ale také "ragtime" z Příběhu vojáka skladatele Igora Stravinského. Ve třetím kole konkurzu pak budou kandidáti muset tři vybrané skladby nazkoušet s celým orchestrem.

Hope rovněž uvedl odkaz, kde se zájemci mohou přihlásit a kde najdou další podrobnosti. Uzávěrka přihlášek je však už tuto středu 10. ledna. Nový koncertní mistr, jenž z konkurzu vzejde, pak bude moci do funkce nastoupit v srpnu 2026.

Foto: Curyšský komorní orchestr (©Harald Hoffmann)

Podcast