Dirigent Edo de Waart oznámil konec kariéry

Legendární nizozemský dirigent v úterý ohlásil odchod de důchodu ve věku 82 let.

Prostřednictvím agentury HarrisonParrott, která ho zastupuje, nizozemský dirigent Edo de Waart v úterý oznámil, že se ve svých 82 letech chystá se do penze. Konec své šedesátileté kariéry oslavil se Symfonickým orchestrem Nizozemského rozhlasu, jehož šéfdirigentem byl v letech 1989-2004.

Edo de Waart (*1941) začínal na mezinárodní hudební scéně jako asistent Leonarda Bernsteina v Newyorské filharmonii, po návratu do rodného Holandska asistoval Bernardu Haitinkovi u Královského orchestru Concertgebouw. Šéfdirigentské pozice následně zastával doslova po celém světě, mimo jiné u Sanfranciských symfoniků, Minnesotského orchestru, Hongkongské filharmonie, Rotterdamské filharmonie, Novozélandských symfoniků i Sydneyských symfoniků.

Uplatnil se i jako operní dirigent, který dirigoval na nejslavnějších světových operních scénách - v Metropolitní opeře, Královské opeře v Covent Garden či na Bayreuthském festivalu, ale také jako hudební ředitel Sanfranciské opery. Svou rozsáhlou diskografii natočil pro společnosti Philips, EMI, RCA a další. Kromě dirigování vystudoval také hoboj a klavír, jako propagátor současné hudby vyzdvihoval mimo jiné díla amerických minimalistů.

edo-de-waart-1.jpg
  • Edo de Waart (©Jesse Willems)

Úvodní foto: Edo de Waart (©Juri Hiensch)

Podcast