Dirigent Vladimir Jurowski přerušil Brucknerovu symfonii a nechal klimatické aktivisty promluvit k publiku

Známý dirigent na Lucernském festivalu neobvykle zareagoval na klimatické aktivisty, kteří přišli přerušit provedení Symfonie č.4 skladatele Antona Brucknera. Namísto vyvedení ze sálu jim mezi třetí a čtvrtou větou poskytl prostor, ať poklidně promluví k obecenstvu.

Není nic nového, že aktivistické skupiny upozorňující na změnu klimatu a její možné důsledky si poslední dobou často vybírají k šíření svého poselství i místa určená umění - galerie nebo koncertní síně. Letos v červnu například k takovému incidentu, za kterým stála organizace Just Stop Oil, došlo na Operním festivalu v Glyndebourne. Členové hnutí Last Generation se zase loni na podzim přilepili před koncertem k zábradlí dirigentského stupně v Labské filharmonii v Hamburku. O pár měsíců později rovněž plánovali narušit Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků, k čemuž však zásahem ochranky nakonec nedošlo.

Ačkoli obvykle podobné případy končí vyvedením aktivistů ze sálu, jiný a neobvyklý přístup zvolil dirigent Vladimir Jurowski minulý týden na Lucernském festivalu, kam aktivisté ze švýcarského klimatického hnutí Renovate Switzerland přišli narušit provedení Symfonie č.4 rakouského skladatele Antona Brucknera. O Jurowského pozoruhodné reakci informoval web Classic FM.

"Uzavřeli jsme dohodu. Tito mladí lidé teď řeknou, co mají na srdci, a my všichni budeme poslouchat. Žádné komentáře," oznámil dirigent obecenstvu mezi třetí a čtvrtou větou. Někteří návštěvníci koncertu se přesto pokoušeli do projevu aktivistů vstupovat, načež Jurowski poprosil publikum o spolupráci a pohrozil, že jestli nebude v sále klid, opustí pódium.

Vladimir Jurowski, šéfdirigent Berlínského rozhlasového orchestru a Bavorské státní opery, je znám jako jeden z ruských dirigentů, kteří se otevřeně a neprodleně vyslovili proti politice Vladimira Putina a ruské invazi na Ukrajinu. Jeho přístup na pátečním koncertě v tiskovém prohlášení ocenil také ředitel Lucernského festivalu Michael Haefliger. Chování samotných aktivistů však odsoudil:

"Mrzí nás, že koncert byl přerušen klimatickými aktivisty z Renovate Switzerland. V obecné rovině podporujeme zviditelňování problémů životního prostředí. Nechováme nicméně vůbec žádné sympatie ke způsobu, jakým se chovali tito dva aktivisté. Rozrušili naše obecenstvo i umělce," uvedl Haefliger. "Dirigent Vladimir Jurowski reagoval klidně a konstruktivně a dal aktivistům příležitost se stručně vyjádřit. Aby situace dále neeskalovala, nebyli ze sálu násilně vyvedeni. Bylo tudíž možné, aby koncert pokračoval už po čtyřech minutách."

Foto: Vladimir Jurowski (©Drew Kelley)

Podcast