Dirigent Zubin Mehta se stal terčem fake news. Falešný účet na sociálních sítích šířil nepravdivou informaci o jeho úmrtí

Internetem se včera rozšířila zvěst o úmrtí dirigenta Zubina Mehty, kterou zveřejnil falešný účet na síti X, vydávající se za Losangaleskou filharmonii. Izraelská filharmonie vzápětí informaci vyvrátila.

Slavný dirigent Zubin Mehta oslavil v dubnu 87. narozeniny. Rodák z Bombaje byl během své více než šedesátileté kariéry například šéfdirigentem Newyorské filharmonie, Montrealského symfonického orchestru, Izraelské filharmonie nebo festivalu Maggio Musicale Fiorentino.

V současnosti je "emeritním dirigentem" Losangeleské filharmonie a právě za tento orchestr se vydával falešný účet na sociální síti X, který včera rozšířil falešnou zprávu o dirigentově úmrtí. Jak napsal magazín Platea, zvěst byla záhy vyvrácena Izraelskou filharmonií, jejíž zástupci dirigenta vzbudili telefonátem. Incident prý vzal s humorem. Příslušný falešný účet LAphilNews už byl podle všeho zablokován.

Podle webu Opera Wire za hoaxem stál italský novinář Tommaso Debenedetti, který je šířením dezinformací proslulý. Pomocí falešných účtů na sociálních sítích často nepravdivě informuje o úmrtích známých osobností. Takto už v minulých letech "pohřbíval zaživa" například bývalého papeže Benedikta XVI. nebo spisovatele Milana Kunderu. Debenedetti údajně toto jednání zdůvodňuje snahou ukázat, jak snadné je oklamat média v éře sociálních sítí.

Zubin Mehta nedávno ze zdravotních důvodů zrušil plánované říjnové koncerty s Berlínskou filharmonií, na kterých ho zastoupil koelga Gustavo Dudamel. Opět vystoupit by nicméně měl už 7. prosince na koncertě s Losangeleskou filharmonií, kde bude dirigovat Schumannův Klavírní koncert a Mahlerovu Symfonii č.1.

Foto: Zubin Mehta (©Stephan Polzer)

Podcast