Dirigentka Dalia Stasevska má dceru. Dítě je prapravnučkou Jeana Sibelia

Finská dirigentka oznámila narození potomka před několika dny na sociálních sítích. Její manžel, baskytarista Lauri Porra, je Sibeliovým pravnukem.

Finská dirigentka Dalia Stastevska se minulý týden stala matkou. Radostnou novinu oznámila o víkendu na sociálních sítích.

Už šest let je vdaná za finského baskytaristu a skladatele jménem Lauri Porra, který je členem heavymetalové skupiny Stratovarius. Kromě metalu píše také filmovou a orchestrální hudbu, jako studiový hudebník se podílel na nahrávkách hudby nejrůznějších žánrů včetně hip-hopu, popu a elektronické hudby.

Pětačtyřicetiletý Porra patří ve své rodině už ke čtvrté generaci profesionálních hudebníků a je pravnukem nejvýznamnějšího finského skladatele Jeana Sibelia (1865 - 1957), zakladatele finské národní školy. Dcera, která se jemu a Dalii Stasevske nyní narodila, je tedy z otcovy strany Sibeliovou prapravnučkou.

Stratovarius_(PK)_–_Wacken_Open_Air_2015_07.jpg
  • Lauri Porra (©Frank Schwichtenberg)

Dalia Stasevska, narozená v Kyjevě, je v současnosti ve Finsku šéfdirigentkou Symfonického orchestru města Lahti, současně je hlavní hostující dirigentkou Symfonického orchestru BBC. Takovou pozici získala jako historicky první žena; navíc se roku 2021 stala teprve druhou ženou, která kdy řídila zahajovací koncert festivalu BBC Proms - největší přehlídky klasické hudby na světě. Patří k žákům legendárního finského učitele dirigování Jormy Panuly, u kterého studovala na Královské hudební akademii ve Stockholmu.

Print_Dalia _Stasevska002 (c) Sanna Lehto.jpg
  • Dalia Stasevska (©Sanna Lehto)

Úvodní foto: Dalia Stasevska (©Veikko Kähkönen)

Podcast