Film o Josefu Myslivečkovi bude reprezentovat Česko na Oscarech

Česká filmová a televizní akademie se letos rozhodla vyslat za Českou republiku do boje o Oscara snímek Il Boemo režiséra a scenáristy Petra Václava. Do českých kin by měl přijít 20. října.

Nejen v hudebních kruzích je již dlouho očekáván film Il Boemo, přibližující osudy jednoho z nejslavnějších českých klasicistních skladatelů - Josefa Myslivečka, jenž se v 18. století dokázal prosadit v obrovské konkurenci v Itálii. Režisér Petr Václav snímek připravoval více než deset let a je zároveň i autorem jeho scénáře. Vedle Vojtěcha Dyka, který ztvární samotného Myslivečeka, do hlavních rolí obsadil herečky Barbaru Ronchi, Elenu Radonicich a Lanu Vlady.

O autentické provedení Myslivečkovy hudby se ve filmu zasloužil přední český barokní orchestr Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse a sólisté jako například Philippe Jaroussky, Simona Šaturová, Raffaella Milanesi nebo Emőke Baráth. Film se natáčel v České republice i Itálii a vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci.

Hlasování o českého kandidáta na Oscara probíhalo od 29. srpna do 9. září. Akademici České filmové a televizní akademie vybírali z 15 českých hraných a dokumentárních filmů. Oscarový "shortlist" zahraničních filmů bude zveřejněn 21. prosince a nominace budou vyhlášeny 24. ledna. Datum slavnostního předávacího ceremoniálu 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je pak stanoveno na 12. března 2023. V loňském roce vyslali čeští akademici do boje o Oscara film Davida Ondříčka Zátopek.

Zlatou sošku americké akademie zatím získaly pouze dva československé a jeden český film. V roce 1965 to byl Obchod na korze, o dva roky později Ostře sledované vlaky a v roce 1996 Kolja. Šestice dalších filmů se pak probojovala do nominačního výběru: Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko, Vesničko má středisková, Obecná škola, Musíme si pomáhat a naposledy Želary.

Snímek Il Boemo bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu v San Sebastianu, který začíná už tento pátek. Do českých kin pak oficiálně vstoupí 20. října.

Zdroj: Tisková zpráva

Podcast