Franz-Welser Möst po operaci nádoru opět diriguje Clevelandský orchestr. Současnou smlouvu ale už neprodlouží

Rakouský šéfdirigent Clevelandského orchestru se letos v lednu po přestávce vynucené zdravotními problémy opět vrátil na jeviště a diriguje. Smlouvu, která mu platí do roku 2027, však už prodlužovat nehodlá.

Dirigent Franz-Welser Möst už opět stojí na jevišti v čele Clevelandského orchestru - jednoho z nejprestižnějších symfonických těles v USA, jehož je (už od roku 2002) v pořadí sedmým šéfdirigentem. Závěrem minulého týdne s nimi vystoupil v Mandel Concert Hall se skladbami Gustava Mahlera a Ernsta Křenka, zítra a pozítří - 17. a 18. ledna - pak bude dirigovat symfonie Sergeje Prokofjeva a Antona Weberna.

Třiašedesátiletý rodák z rakouského Lince byl mimo jiné třikrát nominován na cenu Grammy, v minulosti vedl také Londýnské symfoniky a orchestry Vídeňské státní opery a Curyšské opery. Jeho přímým předchůdcem v Clevelandu byl legendární Christoph von Dohnányi, k dalším významným předchůdcům patřili George Szell nebo Lorin Maazel.

V září 2023 Möst zrušil veškerá svá vystoupení až do konce loňského roku ze zdravotních důvodů, v souvislosti s léčbou rakovinného nádoru. Léčba byla plánována na 12 - 16 měsíců, stále ještě tedy není u konce. Loni zveřejněná tisková zpráva nicméně zároveň uvádí, že lékaři věří v dirigentovo plné uzdravení.

V nové tiskové zprávě z minulého týdne pak Möst oznámil, že po roce 2027, kdy mu končí aktuální smlouva, už ve funkci šéfdirigenta Clevelandského orchestru nebude pokračovat. Odejde po 25 letech, přičemž už nyní je nejdéle sloužícím hudebním ředitelem tělesa v jeho historii. Polovinu - 52 ze 105 - současných hráčů orchestru jmenoval během svého působení právě on.

Foto: Franz-Welser Möst (©Steven Pisano)

Podcast