Hilary Hahn první rezidenční umělkyní CSO

Chicagský symfonický orchestr po 130 letech existence jmenuje historicky poprvé svého rezidenčního umělce. Stane se jím houslistka Hilary Hahn.

Jeden z předních amerických i světových symfonických orchestrů byl založen roku 1891. Za dlouhá desetiletí mu šéfovaly dirigentské legendy jako Georg Solti, Daniel Barenboim nebo Čech Rafael Kubelík - aktuálně v jeho čele stojí Riccardo Muti. Za své nesčetné nahrávky bylo těleso doposud oceněno 63 cenami Grammy. O to překvapivější možná je, že tak významný orchestr zatím neměl žádného rezidenčního umělce - to se však v nadcházející sezóně změní.

Od 1. září 2021 nastoupí na nově vytvořený post americká houslistka Hilary Hahn. Šéfdirigent Muti ji jmenoval na dvě sezóny, tedy až do 30. června 2023. Sama jedenačtyřicetiletá virtuoska je držitelkou 3 cen Grammy a za sebou má již několik rezidencí, mimo jiné například v Tokiu v roce 2018; její chicagské působení však bude dosud nejdelší.

Americkému deníku Chicago Tribune houslistka prozradila, že do metropole na březích Michiganského jezera se odjakživa ráda vracela. K tomu dodala: "Sólisté se často neradi spojují s nějakou organizací. Je ale obtížné vybudovat si k orchestru vztah, když spolu strávíte týden jednou za dva až čtyři roky. (...) Na uměleckých rezidencích oceňuji především pocit spolupráce na společném cíli."

Umělkyně, která hraje na dvoje housle z dílny francouzského nástrojáře J.-B.Vuillauma a která je zvyklá vystupovat s předními orchestry od útlého věku, už letos v prosinci s Chicagskými symfoniky provede Houslový koncert a-moll Antonína Dvořáka. Na jaro pak připravuje recitálový program. Věnovat se hodlá rovněž iniciativě "Chicago Musical Pathways", která podporuje mladé hudebníky pocházející ze znevýhodněného prostředí. Uvede i několik koncertů pro rodiče s malými dětmi pod sloganem "Bring Your Own Baby" ("Vezměte s sebou své dítě").

Nabídku působit u CSO jako rezidenční umělkyně prý Hilary Hahn dostala předloni, v roce 2019, kdy s orchestrem hrála Sibeliův Houslový koncert d-moll - vůbec poprvé ale s Chicagskými symfoniky vystoupila už roku 2007. "Mám ráda, když má orchestr svou vlastní identitu a osobitost, což CSO rozhodně má," uvedla pro Chicago Tribune houslistka. "Vědí, kdo jsou, a já ráda objevuji způsoby, jimiž se naše osobnosti mohou při interpretaci spojit."

Šéfdirigent Riccardo Muti dodal, že Chicagský symfonický orchestr dlouhodobě vyhledává spolupráci s hudebníky, kteří svým uměním a láskou k hudbě inspirují obecenstvo. Pochválil také nadšení, s nímž se Hilary Hahn snaží posluchačům po celém světě přibližovat hudbu inovativními způsoby, obzvláště pak prý "v dnešní době, kdy kultura může být pro nás všechny ozdravným prostředkem."

Foto: Profimedia

Podcast