Horká aktualita z Mnichova

Novým šéfdirigentem Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu bude sir Simon Rattle.

Britský dirigent Simon Rattle bude od roku 2023 řídit Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu (BRSO). S odvoláním na prohlášení mnichovského hudebního tělesa o tom dnes informovala agentura DPA. Rattle patří k nejslavnějším dirigentům současnosti, v letech 2002 až 2018 působil jako šéfdirigent Berlínských filharmoniků.

Rattle podepsal s orchestrem Bavorského rozhlasu pětiletou smlouvu. Působit v něm začne od sezóny 2023/2024. Na pozici šéfdirigenta nahradí Lotyše Marisse Jansonse, který zemřel v roce 2019. Od té doby je post v čele orchestru prázdný.

V Německu je 65letý rodák z Liverpoolu Rattle dobře známý, neboť 16 let dirigoval Berlínské filharmoniky. Následně odešel do Londýna, kde působí jako hudební ředitel Londýnského symfonického orchestru.

Rattle má blízko k Česku a k české hudbě. Jeho manželkou je mezzosopranistka Magdalena Kožená. V Česku hvězdný britský dirigent mnohokrát vystupoval, mimo jiné na festivalu Pražské jaro. Rattle tvrdí, že jej zásadně ovlivnil český dirigent Rafael Kubelík, který byl rovněž šéfdirigentem orchestru Bavorského rozhlasu a to v letech 1961 až 1979. Rattle je také milovníkem díla skladatele Leoše Janáčka.

Zdroj: ČTK

Foto: facebook BRSO

Podcast