Houslista Ray Chen rozdá 100 houslí hráčům, kteří budou v tomto týdnu „nejvíce cvičit“

Sto nástrojů značky Kennedy může získat v pozoruhodné soutěži vyhlášené virtuosem Rayem Chenem stovka hráčů, kteří v aplikaci Tonic mezi 18. a 25. březnem nasbírají nejvíce bodů za cvičení.

Tchajwansko-australský houslista Ray Chen - jeden z prvních klasických virtuosů, kteří se prosadili jako „influenceři“ na sociálních sítích - vyhlásil nedávno neobvyklou soutěž. Celkem 100 houslí značky Kennedy nabízí stovce houslistů, kteří během jednoho týdne nasbírají na aplikaci Tonic, založené právě Chenem, nejvíce bodů za cvičení. Na výzvu upozornil web The Strad, věnující se smyčcovým nástrojům.

Soutěž začala včera - 18. března - a uživatelé aplikace mohou body sbírat až do příštího pondělí, 25. března. Smyslem Tonicu, spuštěného v roce 2021, je podle provozovatelů především to, aby se z převážně rutinní a indiviuální činnosti, jakou je cvičení na hudební nástroj, stala více společenská a komunitní záležitost.

Ray Chen je na internetu dlouhodobě velmi aktivní. Upozornil na sebe mimo jiné svými odlehčenými popularizačními videi na YouTube, působí také na Instagramu a dalších online platformách. Objevil se rovněž v televizním seriálu o klasické hudbě Mozart v džungli. Zároveň vystupuje jako sólista s předními světovými orchestry; v roce 2009 vyhrál Soutěž královny Alžběty v Bruselu, kde byl nejmladším účastníkem. Nahrává pro Decca Classics a od roku 2022 hraje na stradivárky ‚Delfino‘ z roku 1714, které před ním používal mimo jiné i legendární Jascha Heifetz.

Foto: Ray Chen (©Tom Doms)

Podcast