Houslistka Anne-Sophie Mutter oslavila 60. John Williams jí dal jako dárek sólo v novém Indianu Jonesovi

Slavná německá houslistka se narodila 29. června 1963. U počátků její hvězdné kariéry stál Herbert von Karajan, dlouholetá spolupráce ji pojí také s filmovou legendou Johnem Williamsem.

Houslistka Anne-Sophie Mutter zahájila svou mezinárodní kariéru už ve věku 13 let. Za tu dobu natočila 50 alb a získala mimo jiné čtyři ceny Grammy.

Na výsluní světové klasické hudby ji přivedl dirigent Herbert von Karajan, který ji v roce 1976 slyšel hrát na Lucernském festivalu. Už o rok později ji přizval, aby spolu s ním a jeho Berlínskou filharmonií vystoupila v Salcburku. O další rok později následovala deska pro Deutsche Grammophon.

V následujících letech si odbyla kritikou oceňované debuty v prakticky všech významných světových koncertních síních a stala se jednou z předních houslistek světa. Vydala desítky CD, z nichž k nejúspěšnějším patřila nahrávka Čtyř ročních období z konce 90. let - celosvětově se jí prodalo téměř 400 000 kopií. Věnuje se i komorní hudbě a v této oblasti nejčastěji spolupracuje s klavíristou Lambertem Orkisem.

Profesně i v osobním životě byl jedním z jejích významných partnerů také slavný dirigent, skladatel a klavírista André Previn (1929 - 2019). Mezi léty 2002 a 2006 byl houslistčiným druhým manželem, i po rozvodu je ovšem pojilo přátelství a hudební spolupráce.

Své jméno propůjčila také nadaci na podporu mladých hudebníků, jejíž stipendisté od roku 2011 účinkují v proslulém souboru Mutter's Virtuosi, odkud vzešel třeba i violoncellista Pablo Ferrández. Spolu s ním (a s Českou filharmonií) loni vydala nahrávku Brahmsova Dvojkoncertu a moll.

Závěrem letošního roku by Anne-Sophie Mutter s Varšavskou filharmonií a Andrejem Borejkem měla provést Houslový koncert č. 2 "Metamorfózy" polského skladatele Krzysztofa Pendereckého, který toto své dílo houslistce dokonce věnoval. Penderecki však nebyl jediný: svůj Houslový koncert č.2 napsal pro Anne-Sophie Mutter také John Williams, který s ní rovněž roku 2019 natočil speciální úpravy svých nejslavnějších filmových témat pro housle a orchestr.

Souběžně s houslistčinými kulatými narozeninami také přichází do kin nový film Indiana Jones a nástroj osudu, v němž hraje osmdesátiletý Harrison Ford a k němuž napsal hudbu devadesátiletý John Williams - nechal se přitom slyšet, že půjde o jeho poslední filmovou partituru. A v rámci hudby k tomuto filmu přidělil Williams své oblíbené houslistce také sólo: Helena's Theme ("Téma Heleny") můžete v podání Anne-Sophie Mutter už od včerejška slyšet ve svých kinech.

Foto: Anne-Sophie Mutter s Johnem Williamsem (©Dario Acosta / DG)

Podcast