Houslová soutěž Fritze Kreislera zná svého letošního vítěze

První cenu letos získal sedmnáctiletý Brazilec jménem Guido Sant’Anna e Silva. Druhá cena byla poprvé udělena dvěma soutěžícím.

Mezinárodní houslová soutěž Fritze Kreislera pro houslisty mladší třiceti let se koná každé čtyři roky ve Vídni, a to již od roku 1979. České houslové umění se do její historie zapsalo výrazným písmem. V minulých dvou ročnících zvítězili dva houslisté české národnosti - roku 2014 to byl Jan Mráček, v roce 2018 pak Milan Al-Ashhab. Na úplně prvním ročníku také získala 3. místo houslistka působící dlouhodobě v Česku, Shizuka Ishikawa.

Letošního ročníku se zúčastnilo 46 soutěžících. Do semifinále se jich z toho probojovalo 18, do finále 6 a ve vrcholném galafinále, jež se uskutečnilo včera - 25. září v Musikverein - se utkali 3 nejlepší mladí houslisté. Sólové koncerty dle vlastního výběru, ovšem s kadencemi napsanými samotným Fritzem Kreislerem, zahráli za doprovodu Vídeňského rozhlasového orchestru pod taktovkou Alexandra Joela.

Finálový galakoncert byl živě přenášen na YouTube kanálu soutěže, kde je jeho záznam stále ke zhlédnutí:

Porota vedená francouzským houslistou Jeanem-Jacquesem Kantorowem udělila první cenu brazilskému houslistovi jménem Guido Sant’Anna e Silva. Teprve sedmáctiletý hráč se začal na housle učit v pěti letech a mimo jiné se jako první Jihoameričan zúčastnil i Mezinárodní houslové soutěže Yehudiho Menuhina v Ženevě, kde se umístil šestý.

Druhé místo bylo tentokrát poprvé v historii soutěže Fritze Kreislera uděleno se stejnou váhou hned dvěma hráčům: těmi jsou izraelský houslista Michael Shaham (syn Hagaie Shahama) a japonská houslistka Rino Yoshimoto, oba devatenáctiletí.

Prvním dvěma místům připadly finanční odměny 20 000 a 15 000 eur. Třetí místo nebylo letos uděleno a zbývající tři houslisté z šestice finalistů - šestnáctiletý Švýcar Raphael Nussbaumer, šestnáctiletá Němka Amira Abouzahra a jedenadvacetiletá Američanka Elli Choi - pak získali po 7000, 6000 a 5000 eurech.

Absolutní vítěz Guido Sant’Anna e Silva si na základě své výhry v nové sezóně 2022/2023 zahraje třeba se Sicilským symfonickým orchestrem, Litevským národním symfonickým orchestrem, Litevským komorním orchestrem a - navzdory ruské invazi na Ukrajinu a protiruským sankcím - překvapivě i se Státní filharmonií Nižnij Novgorod. Bude mít rovněž možnost natočit CD u společnosti NAXOS a pokud při nahrávání "prokáže výjimečné umělecké schopnosti", čeká jej dokonce debut s Vídeňskou filharmonií.

Foto: (zleva) Michael Shaham, Guido Sant’Anna e Silva, Rino Yoshimoto

(facebook Společnosti Fritze Kreislera, 26.9. 2022)

Podcast