Jak bude vypadat Vltavská filharmonie ?

Ode dneška se mohou architekti hlásit do soutěže na podobu filharmonie na Vltavské.

Pražský magistrát spolu s Institutem plánování a rozvoje dnes vyhlásil architektonickou soutěž na podobu nové filharmonie u metra C Vltavská. Porota vybere vítěze v květnu 2022. Soutěžící se mohou hlásit do 30. září 2021 a autoři oceněných návrhů si na tzv. skicovném rozdělí 18 milionů Kč.

Celkově má budova podle odhadu stát 6,1 miliardy, z toho 4,9 miliardy budou stavební náklady a zbytek projekt. Na financování by se podle představ města měl podílet magistrát, stát i soukromí investoři.

"Počínaje dneškem mohou všichni zájemci oficiálně podávat přihlášky do soutěže. Pět subjektů, především z řad renomovaných architektonických studií světa, bude pak k účasti vyzváno přímo. Očekáváme též hojnou účast českých architektů," uvedl architekt Michal Sedláček, který stane v čele poroty.

Po konci termínu podávání přihlášek porota v říjnu 2021 k pěti vyzvaným vybere dalších 15 týmů. V březnu 2022 soutěžící odevzdají své architektonické návrhy Vltavské filharmonie a jejího bezprostředního okolí. Porota začne odevzdané návrhy hodnotit v dubnu 2022 a v květnu 2022 by měl být znám vítěz. Předběžný zájem podle Váchy potvrdilo zhruba 60 zájemců.

V nové filharmonii by měly sídlit Česká filharmonie a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Budova by měla mít tři sály koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 700 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí až pro 500 lidí. Areál by měl být podle představ města otevřen celodenně a nabídnout vedle kulturních prostor také například kavárny či restaurace. Sídlit by tam měly i sbory a další komunitní aktivity. Bude zde také také hudební oddělení Městské knihovny.

Stavba je součástí proměny brownfieldu Bubny-Zátory, kde vznikne nová čtvrť pro několik desítek tisíc obyvatel. "Bez nové architektonické ikony bychom jen velmi těžko nastartovali přeměnu celého nevábného území. Co nejužší spojení budovy s řekou bude jednak pokračováním v tradici umísťování významných veřejných staveb podél řeky, jednak umocní její význam jako nové architektonické dominanty města," uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček.

Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu v Praze se vedou desítky let. Nejvíce se řešilo vhodné místo. Sál mohl v 90. letech vzniknout na Letné - na místě, kde se uvažovalo také o výstavbě Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast