Jakub Hrůša bude příštím hudebním ředitelem Královské opery v Covent Garden v Londýně

Od září 2025 se hudebním ředitelem Královské opery v Londýně stane český dirigent Jakub Hrůša. Ve funkci vystřídá Antonia Pappana.

Jakub Hrůša, český dirigent zaznamenávající světové úspěchy, se od září 2025 stane novým hudebním ředitelem londýnské Královské opery v Covent Garden. Do té doby bude zastávat pozici designovaného hudebního ředitele. Jako jediný Čech před ním funkci hudebního ředitele prestižního londýnského operního domu v 50. letech minulého století krátce vykonával pouze Rafael Kubelík.

Za rádio Classic Praha Jakubovi Hrůšovi pogratulovala a na jeho další plány se zeptala redaktorka Kristina Tůmová:

Na uvedeném prestižním postu Jakub Hrůša vystřídá Antonia Pappana, který zase od sezony 2024/2025 přijal angažmá u Londýnského symfonického orchestru. Přebírá tam místo šéfdirigenta po Simonu Rattleovi, jenž pro změnu odchází k Symfonickému orchestru Bavorského rozhlasu. Podepsání smlouvy s Královskou operou v Londýně je dalším Hrůšovým úspěchem na mezinárodním poli po nedávných opakovaných vystoupeních s Berlínskými filharmoniky a Vídeňskými filharmoniky i oceňovaném debutu na Salcburském festivalu.

Jakub Hrůša dosud v Královské opeře dirigoval s úspěchem Carmen (2018) a Lohengrina (2022). Budoucí inscenace, které povede už jako hudební ředitel, zahrnují mimo jiné díla Janáčka, Pucciniho, Prokofjeva a Brittena. Mimo jiné se tam Hrůša znovu setká s režisérem Barrie Koskym, s nímž v létě spolupracoval v Salcburku na Janáčkově Kátě Kabanové, aby společně uvedli kompletní Wagnerův Prsten Nibelungův. Jako první opera z tohoto čtyřdílného cyklu má být již v září 2023 uvedeno Zlato Rýna.

Ke svému jmenování na pozici hudebního ředitele Královské opery v Covent Garden Jakub Hrůša uvedl: „Měl jsem tu čest pracovat na dvou nádherných inscenacích Královské opery jako hostující dirigent a nedávný Lohengrin byl jedním z vrcholů mého dosavadního uměleckého života. Vždycky jsem snil o místě, kde bych mohl pravidelně a bez kompromisů dosahovat nejvyšších standardů v tak náročné umělecké formě, jakou opera bezesporu je. Proto nesmírně rád přijímám nabízenou pozici hudebního ředitele Královské opery a těším se na další spolupráci s jejím skvělým týmem, od hudebníků přes jevištní umělce a produkční až po management. A jsem šťastný, že Londýn bude nejen místem, kde jsem vždy rád pobýval i pracoval a kde po větší část roku žije moje rodina, ale nyní také mým skutečným uměleckým domovem v oblasti opery. Považuji za opravdový dar, že své dovednosti a energii mohu věnovat budoucnosti tohoto výjimečného operního domu.“

Jakub Hrůša bude po Karlu Ranklovi, již zmiňovaném Rafaelu Kubelíkovi, Georgu Soltim, Colinu Davisovi, Bernardu Haitinkovi a dosud nejdéle sloužícím Antoniu Pappanovi teprve sedmým hudebním ředitelem Královské opery v jejích poválečných dějinách.

Zdroj: tisková zpráva

Foto: Profimedia

Podcast