Její pastorkyňa v Hongkongu

Hongkongský festival zařadil na on-line program dvě opery z Brna.

Dvě janáčkovské inscenace Národního divadla Brno zařadili na svůj program pořadatelé prestižního Hongkongského festivalu umění. Kvůli pandemii koronaviru se prezentace zahraničních souborů letos omezuje na on-line uvedení záznamů nebo živých přenosů. Brňané nabídnou záznamy inscenací Její pastorkyňa a Příhody lišky Bystroušky, které vznikly ve spolupráci s Českou televizí.

Národní divadlo Brno v roce 2017 s úspěchem na festivalu v Hongkongu uvedlo Věc Makropulos od Leoše Janáčka. Další pozvání pokládá vedení divadla za úspěch, a to i přesto, že výprava přímo do Asie není tentokrát možná.

"Smekám před silou vedení festivalu, které loni na začátku pandemie muselo festival zcela zrušit, že letos připravilo kompletní a hlavně smysluplnou on-line variantu," uvedl v tiskové zprávě ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Festivaloví diváci se mohou těšit i na záznamy několika koncertů z loňského přehlídky Janáček Brno. Jde o Zápisník zmizelého Leoše Janáčka, klavírní recitál Jana Bartoše a také koncerty souborů Arnold Schoenberg Choir a Pavel Haas Quartet. Záznamy inscenací a koncertů budou pro diváky přístupné vždy tři březnové dny.

Hongkongský festival umění zařadil na on-line program také třeba vystoupení Vídeňských symfoniků nebo kanadského klavíristy Charlese Richard-Hamelina. Živě budou na festivalu vystupovat čínští sólisté a soubory.

Zdroj: ČTK
Foto: hk.artsfestival.org

Podcast