Jevgenij Kissin a Thomas Hampson se představili v New Yorku jako herci. Hru „Adresát neznámý“ režírovala Marianna Arzumanova

Dvě hvězdy klasické hudby - klavírista Jevgenij Kissin a barytonista Thomas Hampson - se představili ve středu New Yorku jako činoherci v inscenaci „Adresát neznámý“ podle stejnojmenné novely spisovatelky Kathrine Kressmann Taylor.

Ve středu 17. dubna v rámci divadelního festivalu Cherry Orchard Festival vystoupili dva světoznámí hudebníci Jevgenij Kissin a Thomas Hampson na Newyorské radnici , tentokrát ovšem v činoherních rolích. Klavírista a barytonista se ujali postav dvou přátel z dětství - Žida a Němce, které rozdělil Atlantik i nástup nacismu, ve hře Adresát neznámý.

Představení je adaptací stejnojmenné novely z roku 1938, kterou napsala spisovatelka Kathrine Kressmann Taylor. Režisérkou inscenace je Marianna Arzumanova, žijící v Praze stejně jako Jevgenij Kissin, který je jejím švagrem. Její pražské Divadlo MA tuto hru uvedlo už v roce 2020 a stále se hraje, ačkoli s odlišným hereckým obsazením. V newyorském provedení účinkovala také její sestra a Kissinova manželka Karina Arzumanova.

Právě Jevgenije Kissina, pro kterého se jedná o první hereckou příležitost, napadlo přizvat Thomase Hampsona u příležitosti představení ve Verbier v roce 2022. Od té doby si hru, která je působivým varováním před antisemitismem a xenofobií, společně zahráli třeba ještě také v Marylebone Theatre v Londýně, na Zámku Elmau nebo na Ženevské konzervatoři.

437081734_983745143109470_4134415262116361838_n.jpg
  • Thomas Hampson a Jevgenij Kissin

Foto © web Cherry Orchard Festival

Podcast