Jihoafrická sopranistka "nejlepší písňovou interpretkou světa"

Sedmadvacetiletá Masabane Cecilia Rangwanasha vyhrála písňovou kategorii soutěže Singer of the World 2021.

Soutěž Singer of the World, prestižní mezinárodní klání operních a klasických zpěváků, je pořádána stanicí BBC každé dva roky ve velšském Cardiffu. Poprvé se konala v roce 1983. Od roku 1989 má také svou písňovou kategorii, Song Prize, jejímž prvním vítězem se stal Bryn Terfel. Hlavní cenu si v tomtéž ročníku, nazývaném v médiích "souboj barytonů", odnesl Dmitrij Chvorostovskij. Přesně o dvacet let později, v roce 2009, se vítězem písňové kategorie stal dokonce Čech, basista Jan Martiník.

Všem pěti letošním finalistům písňového klání bylo těsně kolem třicítky, Jihoafričanka Masabane Cecilia Rangwanasha z nich byla nejmladší. Program jejího vítězného recitálu postavil evropskou romantickou tvorbu vedle písní afrických a afroamerických. Kromě Schuberta a Liszta provedla spirituál Ride up in the Chariot od skladatelky, zpěvačky a sbormistryně Betty Jackson King, jakož i píseň na slova v xhoském jazyce Isithandwa Sam od jihoafrického skladatele Benjamina Tyamzasheho.

Oceněná zpěvačka začínala ve školních a kostelních sborech, vystudovala akademii v Kapském městě a od sezóny 2021/2022 nastoupí do dvouletého angažmá ve Státní opeře v Bernu. Podle předsedy poroty a ředitele Wigmore Hall Johna Gilhoolyho zpívala Raganwanasha "s tak silnými emocemi a tak jistou pěveckou technikou, že porota o jejím vítězství rozhodla jednomyslně."

Zaujali ale i ostatní čtyři finalisté písňové soutěže, kteří se ve Walesu sešli ze tří kontinentů: madagaskarský barytonista Michael Arivony, rakouská sopranistka Christina Gansch, velšská sopranistka Sarah Gilford a jihokorejský barytonista Gihoon Kim. Všichni z nich si postupem do finále zajistili také možnost vlastního vystoupení ve Wigmore Hall.

Finále hlavní, operní soutěže proběhne dnes, 19. června mezi 20.30 a 11.00 SEČ. Přenášet ho bude živě stanice BBC Radio 3. Utkají se v něm pěvci z Venezuely, Spojených států, Číny, Ruska i Kosova. Videoukázky z jednotlivých soutěžních vystoupení si momentálně můžete přehrát na webových stránkách BBC - najdete je pod tímto odkazem.

Foto: Profimedia

(Masabene Rangwanasha při představení v Královské opeře v Londýně)

Podcast