John Eliot Gardiner zrušil koncerty v roce 2023 a omluvil se za incident, při němž měl v zákulisí uhodit zpěváka

Osmdesátiletý dirigent letos již nevystoupí a bude se "soustředit na své duševní zdraví." Omluvil se veřejně za incident, během kterého měl koncem srpna fyzicky napadnout zpěváka v zákulisí festivalu ve Francii.

V souvislosti s kauzou, která se odehrála koncem srpna na Berliozově festivalu ve Francii a která měla zahrnovat fyzické napadení zpěváka v zákulisí, zveřejnil slavný dirigent John Eliot Gardiner omluvu a prostřednictvím agentury také oznámil, že do konce letošního roku ruší veškerá svá vystoupení. Nevystoupí tak ani na letošním ročníku BBC Proms. O událostech informoval web Classic FM, deník Guardian a další.

22. srpna v La Côte-Saint-André měl Gardiner, který letos oslavil 80. narozeniny, fyzicky napadnout basistu Williama Thomase - sólistu v Berliozově opeře Trojané, jejíž první část Gardiner onen večer dirigoval. Podle Classic FM s odkazem na Radio France Gardiner udeřil zpěváka v zákulisí do obličeje. Po incidentu dirigent zrušil vystoupení, během kterého měl následující večer provést druhou část opery, a z festivalu odjel.

Následně - ve čtvrtek 24. srpna - Gardiner vydal prohlášení, v němž se za své chování omluvil: "Hluboce lituji incidentu, který se odehrál v úterý večer na Berliozově festivalu v La Côte-Saint-André. (...) Své chování nijak neospravedlňuji a osobně jsem se omluvil Willu Thomasovi, kterého chovám v nejhlubší úctě. (...) Uvědomuji si, že fyzické násilí je za všech okolností nepřípustné," uvedl slavný britský dirigent.

Umělecká agentura Intermusica, která Gardinera zastupuje, v následném prohlášení oznámila, že dirigent ruší veškeré své závazky do konce letošního roku a "zaměří se na své duševní zdraví". Gardiner slíbil, že "vyhledá odbornou pomoc, o které ví, že ji už nějakou dobu potřebuje." Zároveň se omluvil kolegům za špatné zacházení a vyjádřil, že se hodlá "poučit ze svých chyb."

John Eliot Gardiner (*1943) patří k předním britským dirigentům. Je zakladatelem Monteverdiho sboru s téměř šedesátiletou tradicí a orchestrů English Baroque Soloists a Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Je vyhlášeným odborníkem zejména na hudbu Johanna Sebastiana Bacha, o kterém rovněž napsal knihu. Je nositelem Řádu britského impéria a řady čestných doktorátů, letos mimo jiné vystoupil i v rámci sledovaného hudebního programu korunovace britského krále Karla III.

Foto: John Eliot Gardiner (©Roberto Serra)

Podcast