Jaká hudba bude znít na korunovaci Karla III.?

Korunovace nového britského monarchy, krále Karla III., proběhne 6. května letošního roku ve Westminsterském opatství. Co zatím víme o hudebním programu této události?

Ve službách britské monarchie během historie tvořila celá řada vynikajících hudebníků. Panovníky Albionu oslavovali svou hudbou přední skladatelé od Henryho Purcella a G.F. Händela až po Huberta Parryho, Edwarda Elgara a další. Hudbě spojené s britskou monarchií jsme se na našem webu věnovali už v článku "Hudba pro královnu" po úmrtí Alžběty II. v září loňského roku.

Její syn a nástupce Karel III. bude podle dosavadních informací korunován králem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska 6. května letošního roku, a to tradičně ve Westminsterském opatství. Očekává se, že korunovace proběhne více méně v duchu zavedených tradic, které se dodržují už stovky let. Podle BBC News by nicméně měla být přece jen o něco kratší a skromnější, než byla minulá korunovace Alžběty II. před 70 lety.

Klasika, gospel i hudba řeckokatolické církve

Zatím je známo, že král si objednal 12 nových skladeb včetně nové korunovační hymny, kterou dostal za úkol napsat Andrew Lloyd Webber - jeden z nejpopulárnějších britských skladatelů, autor především muzikálů."Moje hymna bude na slova převzatá z Žalmu 98, mírně upravená. Partituru jsem napsal pro sbor Westminsterského opatství, varhany, soubor slavnostních žesťů a orchestr," uvedl Llyod Webber.

profimedia-0640571011.jpg
  • Skladatel Andrew Lloyd Weber (©Profimedia)

Nový korunovační pochod zkomponoval skotský skladatel Patrick Doyle, známý především jako autor filmové hudby. Nezvyklým přáním nového krále je i to, aby na korunovací zazněla hudba ortodoxní řeckokatolické církve, a to k poctě jeho otce - prince Philipa, narozeného a pokřtěného v Řecku. Mši zpestří dokonce i gospel: tento žánr zazní v podání výběrového pěveckého sboru The Ascension Choir.

Dostane se však samozřejmě i na osvědčené klenoty stovky let dlouhé anglické hudební tradice: skladby Williama Byrda, G.F. Händela, Edward Elgara, Henryho Walforda Daviese, William Waltona, Huberta Parryho a Ralpha Vaughana Williamse. "Jeho Výsost vybrala velmi krásný a pestrý hudební program, který - jak věřím - zkrášlí tuto velkolepou a výjimečnou slavnost," řekl dirigent Antonio Pappano, jenž bude řídit speciální Korunovační orchestr.

Část obřadu bude zpívána ve velštině, neboť Karel III. byl předtím knížetem velšským. Mezi sólisty se objeví také zřejmě nejslavnější velšský pěvec současnosti, barytonista Bryn Terfel. Zazpívá ovšem třeba i jihoafrická sopranistka Pretty Yende, která předevčírem vystoupila tady v Praze ve Smetanově síni Obecního domu.

profimedia-0004251617.jpg
  • Interiér kostela ve Westminster Abbey v Londýně (©Profimedia)

Úvodní foto: Karel III. (©Profimedia)

Podcast