K válce na Ukrajině hudební svět nemlčí

Bojkot aktivních podporovatelů Putina a vyjádření solidarity s napadeným státem. Politika už zase promlouvá do světa umění.

"Jsme otřeseni ruským útokem na Ukrajinu. Soucítíme se všemi, kdo se ocitli uprostřed konfliktu. Násilný vstup ruské armády na území svrchovaného státu nemůžeme ignorovat, týká se totiž nás všech," píše se v čerstvém prohlášení festivalu Dvořákova Praha. "Vzhledem k historicky doložitelné podpoře ruské zahraniční politiky a prezidenta Putina ze strany dirigenta Valerije Gergijeva jsme se rozhodli zrušit jeho účinkování na Dvořákově Praze 2022."

Gergijev, známý svým dlouhodobým přátelstvím s ruským vůdcem, měl v září dirigovat Mnichovské filharmoniky. Jeho náhradník se zatím hledá.

Na ruskou agresi zareagoval šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov. "Ruský útok na Ukrajinu a lži, které se o něm šíří, musí přestat dřív, než se zbytek světa ocitne uprostřed dalšího válečného konfliktu. Nesmíme mlčet a sledovat, jak se historie opakuje tak jako v roce 1956, v roce 1968 a v dalších okamžicích před tím i poté. Nositelé smrti a ničení musí být hnáni k odpovědnosti a musí být zavrženi." Tak zní jednoznačný projev tohoto umělce, který emigroval ze Sovětského svazu v roce 1974 a má americké občanství.

50220798953_320eeaedb7_c.jpg

Také v Praze žijící pianista světového renomé Jevgenij Kissin byl událostmi viditelně pohnut, když natočil krátké video.

"Válka vždy znamená zármutek, slzy, krev a smrt. Agresivní válka je zločin, pro který neexistuje žádné ospravedlnění ani omluva. Hlavní nacističtí váleční zločinci skončili svůj hanebný život, někteří na šibenici, jiní ve vězeňské cele na základě rozsudku norimberského tribunálu. Pachatelé zločinů proti lidskosti během války v Jugoslávii v 90. letech minulého století stanuli na lavici obžalovaných před Mezinárodním soudním dvorem v Haagu a byli potrestáni podle jeho verdiktu. Bohužel ne všichni pachatelé válek jsou potrestáni za svého života, ale nikdo z nich nemůže uniknout soudu dějin a v paměti budoucích generací navždy zůstanou krvavými zločinci."

Video s krátkým proslovem Jevgenije Kissina je dostupné zde:

Hudebníci po celém světě vyjadřují solodaritu a symbolickou podporu svým kolegům, pozadu nezůstávají ani umělecké školy. Pražská AMU ohlásila, že je připravena podpořit ukrajinské studenty. "Tak jako AMU nabídla útočiště běloruským studentům, kterým hrozila perzekuce za jejich občanské postoje a podpořila vznik celostátních i školních finančních nástrojů na jejich podporu, i nyní hledá cesty, jak v takovém případě v rámci svých možností postupovat," sdělilo vedení.

Foto - Česká filharmonie a facebook Divadla Ma

Podcast