Karl Jenkins provedl v Linci premiéru své skladby One World. Poslechněte si, jak zní

Populární velšský skladatel řídil premiéru své nové skladby pro monumentální obsazení 700 účinkujících v neděli na Koncertě pro mír organizace UNESCO.

Pod taktovkou velšského skladatele Karla Jenkinse, oblíbené osobnosti britské hudební scény, se v neděli 19. listopadu v rakouském Brucknerhausu Linz spojilo přes 700 účinkujících - 400 přítomných fyzicky a 300 virtuálně - ze 47 zemí světa.

Hudebníci z tělesa World Orchestra for Peace, pěveckých sborů World Choir for Peace, Hard Chor Linz, Choir of the Musische BORG Linz, Stay at Home Choir a mládežnických sborů z celého světa provedli Jenkinsovu skladbu One World (Jeden svět) u příležitosti Koncertu UNESCO pro mír. Sóla zpívali sopranistka Ruby Hughes, mezzosopranistka Kathryn Rudge a barytonista Roderick Williams.

„Název jedné věty ze skladby One World shrnuje, o čem je celý tento projekt: ‚Tikkun Olam‘, hebrejsky ‚náprava světa‘,” říká o svém novém díle Karl Jenkins, jenž patří k nejuváděnějším žijícím autorům. „Skladba pro sbor a orchestr zvěstuje vizi mírumilovné a rovnostářské planety, kde je s přírodou a ekologickými problémy nakládáno s respektem a kde jsou lidská práva univerzální. Kde pravda je pravda a zprávy nejsou ‚fake‘, kde vůdcové nelžou, transparentnost je samozřejmostí a všechna vyznání spolu žijí v míru.”

Jenkins ve skladbě čerpal z různých kultur a náboženství a využíval texty z Bible, hinduistické mantry Gāyatrī, slova anglického básníka Percyho Bysshe Shelleyho, libanonsko-amerického spisovatele Chalíla Džibrána a libretistky Carol Barratt. Nová skladba je věnována organizaci UNESCO a vznikla na objednávku tělesa World Orchestra for Peace, které v roce 1995 založili Charles Kaye a slavný dirigent Georg Solti.

Nedělní koncert byl živě přenášen na YouTube kanálu Brucknerhausu Linz, kde je jeho záznam stále ke zhlédnutí:

Foto: Karl Jenkins (©Vivien Killilea)

Podcast