Koronavirus opět ruší koncerty napříč Evropou

Hudba utichla v Semperově i Norské státní opeře, plánovaná vystoupení zrušila Rotterdamská i Bergenská filharmonie. To vše minimálně do ledna.

Zatímco se Evropou podle zpráv šíří nová varianta koronaviru omikron, která by prý mohla plnou silou udeřit v lednu, klasická hudba opět podléhá výrazným omezením.

Už v listopadu k nám přicházely informace o sílícím šíření pandemie v Sasku, kde byla proočkovanost obyvatelstva nejnižší ze všech 16 německých spolkových zemí a také nižší než v České republice. Semperova opera oznámila v reakci na to odložení všech plánovaných představení. Začátkem prosince pak byl tento stav prodloužen až do 9. ledna 2022. "Za těchto podmínek nemůžeme svému publiku ani zaměstnancům poskytnout jakoukoli míru jistoty při plánování budoucích událostí," uvedli v tiskové zprávě Peter Theiler a Joachim Klement, umělečtí ředitelé Státní opery a Státního divadla v Drážďanech. "Naše společné rozhodnutí reflektuje povinnost, kterou cítíme jako Saská státní divadla vůči společnosti, abychom v současné pandemii pomohli přerušit řetězec nákazy." Držitelům vstupenek byly jako náhrada nabídnuty vouchery, které budou platit po následující tři roky na téměř libovolná představení.

Nizozemsko se v listopadu ponořilo do lockdownu, který byl včera prodloužen nejméně do 14. ledna. Součástí opatření byl i zákaz provozování kulturních akcí po 17. hodině. Z předních nizozemskými orchestrů na to reagovala například Rotterdamská filharmonie zařazením speciálních večerních online koncertů a streamů. Na druhou stranu třeba Nizozemská filharmonie na svém facebookovém profilu uvedla, že je nucena zrušit veškerá svá prosincová vystoupení. Na webových stránkách Orchestru Concertgebouw se dnes objevila zpráva, že jsou zrušeny původně plánované koncerty až do 14. ledna, nicméně že těleso nabídne několik "alternativních" vystoupení. Jednat by se mělo především o dva koncerty 24. a 25. prosince s dirigentem Jaapem van Zwedenem pro maximálně 425 návštěvníků, kteří budou dodržovat rozestup 1,5 metru. Na 15. ledna se pak orchestr pokusí domluvit také koncert pod taktovkou Paava Järviho.

Restrikce nyní již ohlašují i kulturní instituce v Norsku, které aktuálně rovněž čelí nové vlně pandemie a obavám z varianty omikron. "Situace je vážná. Musíme okamžitě podniknout kroky k zamezení šíření infekce," vyjádřil se norský premiér Jonas Gahr Støre, jehož vláda doporučila občanům necestovat veřejnou dopravou a pracovat z domova. Vnitřní kulturní akce pak omezila na 50 sedících osob v obecenstvu. Bergenská filharmonie v návaznosti na toto opatření zrušila veškeré koncerty minimálně do 13. ledna, včetně plánovaného provedení Bachova Vánočního oratoria. Norská státní opera prozatím zrušila představení do konce prosince, počínaje Offenbachovým Orfeem v podsvětí, který se měl hrát zítra.

Foto: Profimedia

Podcast