Krzysztof Urbański v čele Varšavské filharmonie vystřídá Andreje Borejka

Jedenačtyřicetiletý Urbański bude nejmladším šéfdirigentem tohoto polského orchestru v jeho poválečné historii. Pětileté funkční období mu začne s příští sezónou 2024/2025.

Varšavská filharmonie bude mít od začátku nové sezóny 2024/2025 nového šéfdirigenta. Na dalších pět let se jím stane jednačtyřicetiletý Krzysztof Urbański. Informoval o tom web polského rozhlasu. Ve funkci vystřídá Andreje Borejka, jenž v čele orchestru stál od roku 2019. Oba dirigenty dobře zná i pražské publikum.

Urbański je absolventem varšavské Chopinovy hudební univerzity a vítězem Mezinárodní soutěže Pražské jaro z roku 2007. Mezi léty 2010 a 2021 zastával v USA funkci šéfdirigenta Indianapoliského symfonického orchestru, paralelně s tím také mezi léty 2010 a 2017 šéfoval Trondheimským symfonikům v Norsku Jak bylo ohlášeno v září 2023, od příští sezóny 2024/2025 by se měl zároveň stát také šéfdirigentem Bernského symfonického orchestru ve Švýcarsku.

Orchestr sídlící v budově Národní filharmonie ve Varšavě byl založen roku 1901 a už před 2. světovou válkou ho navštěvovali přední světoví sólisté, skladatelé i dirigenti té doby. Během války však filharmonie ztratila nejen svou budovu, ale také polovinu členů. K významným poválečným šéfdirigentům patřili například Witold Rowicki nebo Antoni Wit, těžištěm repertoáru tělesa je především hudba polských autorů.

Foto: Krzysztof Urbański (©Marco Borggreve)

Podcast