Laureátem Ceny Antonína Dvořáka za rok 2022 se stal Pražský filharmonický sbor

Laureátem Ceny Antonína Dvořáka za rok 2022 se stal Pražský filharmonický sbor. Předání ocenění se bude konat při vánočním koncertě Pražského filharmonického sboru ve Státní opeře Praha 19. prosince. Informovala Markéta Voráčová, mluvčí Akademie klasické hudby, která cenu od roku 2009 uděluje.

"Pražský filharmonický sbor je skvělým ambasadorem české hudební kultury i tvůrčího odkazu Antonína Dvořáka v globálním rozměru, což dokumentují nejen četná vystoupení na prestižních světových pódiích ve spojení s nejuznávanějšími světovými orchestry a dirigenty, ale i řada nahrávek, kde významnou pozici zastávají díla českých skladatelů," uvedl předseda Rady akademiků a Intendant Akademie klasické hudby Jan Simon.

Pražský filharmonický sbor je nejstarším českým profesionálním sborem s nepřerušenou historií od roku 1935. Uměleckou činnost zahájil pod vedením svého zakladatele, pěvce a sbormistra Jana Kühna jako Český pěvecký sbor. V 60. letech podnikl sbor, již pod názvem Pražský filharmonický sbor, zahraniční turné po Evropě, v 70. letech účinkoval poprvé v Japonsku. V 80. letech vzniklo několik mezinárodně oceňovaných nahrávek včetně Stabat Mater a Requiem Antonína Dvořáka s dirigentem Wolfgangem Sawallischem a Českou filharmonií.

V březnu 2007 byl do čela jmenován sbormistr Lukáš Vasilek. Sbor pod jeho vedením vystupoval s Berlínskými filharmoniky a jejich šéfdirigentem Kirillem Petrenkem, spolupracoval s dirigenty jako je Zubin Mehta, Alan Gilbert, Sir John Eliot Gardiner, Fabio Luisi či již zesnulý Mariss Jansons.

Cílem Ceny Antonína Dvořáka je vyzdvihnout osobnosti, umělecké kolektivy či instituce za mimořádné umělecké počiny nebo významné zásluhy na propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí. O jejím nositeli rozhoduje od roku 2012 Rada akademiků složená z významných osobností českého kulturního života i klasické hudby.

Laureáty Ceny Antonína Dvořáka jsou třeba houslista Josef Suk, choreograf Jiří Kylián, dirigent Jiří Bělohlávek, Česká filharmonie, sopranistka Gabriela Beňačková nebo dirigent Jakub Hrůša.

Zdroj: ČTK
Foto: Petra Hajská

Podcast