Metropolitní opera uctila památku izraelských obětí sborem z opery Nabucco

Středeční provedení Verdiho opery Nabucco bylo věnováno památce obětí teroristických útoků Hamásu v Izrael. Tentýž večer jim koncert věnovala také Newyorská filharmonie.

Dvě přední hudební instituce v americkém New Yorku ve středu uctily památku obětí masakru v Izraeli, za kterým stálo palestinské teroristické hnutí Hamás. Na středečním koncertě Newyorské filharmonie vystoupila dirigentka Mirga Gražinytė-Tyla a přednesla následující prohlášení:

"Newyorská filharmonie věnuje tento koncert těm, kteří byli zasaženi konfliktem a humanitární krizí v Izraeli a v Pásmu Gazy. Odsuzujeme teroristické činy, truchlíme nad ztrátami nevinným životů a chováme ve svých srdcích a myslích ty členy naší komunity, jejichž přátelé, příbuzní a blízcí byli událostmi zasaženi."

Mirga_Grazinyte-Tyla.jpg
  • Mirga Gražinytė-Tyla (©Sonja Ebner-Kohn)

Pro litevskou dirigentku byl koncert zároveň jejím debutem u slavného amerického orchestru. Na programu byl klavírní koncert Roberta Schumanna se sólistou Daniilem Trifonovem, programní svita Lemminkäinen finského skladatele Jeana Sibelia a dílo De Profundis dirigentčiny krajanky, litevské skladatelky Raminty Šerkšnytė.

Ještě působivější bylo gesto newyorské Metropolitní opery, která ten večer hrála operu Nabucco italského skladatle Giuseppa Verdiho. Před představením promluvil k publiku o tragických událostech na Blízkém východě generální manažer instituce Peter Gelb a sbor opery následně zazpíval slavný "sbor židů" ze zmíněného díla - Va, pensiero.

Ke konfliktu se však vyjadřuje celá řada dalších hudebních osobností. Slavný dirigent a klavírista Daniel Barenboim, který mimo jiné vede těleso West–Eastern Divan Orchestra sdružující hudebníky z různých blízkovýchodních zemí, vzbudil kontroverze svým prohlášením ze začátku tohoto týdne, v němž sice označil akce Hamásu za odsoudil "nepřijatelný zločin", zároveň však odsoudil i izraelské obléhání Pásma Gazy, které považuje za porušování lidských práv.

Verleihung_Konrad-Adenauer-Preis_der_Stadt_Köln_2019_an_Daniel_Barenboim-9423.jpg
  • Daniel Barenboim (©Raimond Spekking)

Úvodní foto: Sbor Metropolitní opery (©Rose Callahan)

Podcast