Ministerstvo kultury na projekty Roku české hudby vyčlenilo 88,5 milionu korun

Ministerstvo kultury podpořilo projekty téměř stovky žadatelů tematicky navázané na Rok české hudby 2024 dotacemi v hodnotě 88,5 milionu korun. Podporu získaly hudební festivaly, operní domy i činoherní divadla a symfonické orchestry. Uspěli také pořadatelé koncertů komorní hudby, základní umělecké školy, vydavatelé knižních i notových publikací. Vzniknou také nové nahrávky české hudby. Přehled úspěšných žadatelů je zveřejněn na webu ministerstva kultury v sekci Dotace. Novináře o tom dnes informovali koordinátoři Roku české hudby.

Z rozhodnutí vlády vyčlenilo ministerstvo kultury na Rok české hudby 200 milionů korun na podporu příspěvkových organizací i dotačního řízení. "Osobně mám velkou radost například ze dvou projektů, jež v hudebním provozu rehabilitují osobnost skladatele Karla Boleslava Jiráka, neprávem opomíjeného současníka Bohuslava Martinů a renesančně vzdělaného polyglota a zakladatele hudebního vysílání v pražském rozhlase, nebo z koncertního projektu připomínajícího méně známé české autory, vrstevníky Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka," uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, výročí ovlivnilo plány také dalších organizátorů.

"Letošní Pražské jaro zahájí Berlínští filharmonikové se svým šéfdirigentem Kirillem Petrenkem - jejich provedení Smetanovy Mé vlasti se jistě zapíše zlatým písmem do festivalové historie. Dirigent Jakub Hrůša bude stát v čele koncertního provedení Smetanovy opery Libuše," řekl ředitel festivalu Pavel Trojan.

Národní divadlo moravskoslezské chystá letos především souborné uvedení všech osmi dokončených Smetanových oper. "Jsme jediní, kdo opery uvede ve dvou ucelených blocích a ve vlastním nastudování. Slavnostní Libuši nazkouší dirigent Robert Jindra pro koncertní provedení s Janáčkovou filharmonií Ostrava," sdělil ředitel ostravské scény Jiří Nekvasil.

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla oživí odkaz Smetany uvedením celého cyklu jeho operní tvorby, koncertem Smetanových sborů a představením všech skladatelových písní i jeho deváté nedokončené opery Viola. "K oslavám Roku české hudby se připojí všechny naše čtyři umělecké soubory a dohromady nabídnou přes 200 představení, koncertů a akcí připomínající české skladatelské osobnosti," podotkl Martin Otava, ředitel Divadla Josefa Kajetána Tyla.

Rok české hudby budou reflektovat také akce konané v zahraničí. Projekt České sny představí na více než 80 koncertech ve 20 evropských zemích českou interpretační špičku s akcentem na díla Smetany. Rok české hudby v zahraničí odstartoval 4. ledna vyprodaným recitálem tenora Národního divadla Petra Nekorance v New Yorku. "Po vyhodnocení dotačního řízení ministerstva kultury víme, že počet akcí navázaných na Rok české hudby se počítá na vyšší stovky," dodal koordinátor Roku české hudby Marek Šulc.

Za Rok české hudby je považovaný každý rok zakončený číslem čtyři. Bývá věnován české hudbě, protože na něj připadají výročí Antonína Dvořáka (1841-1904), Leoše Janáčka (1854-1928), Bohuslava Martinů (1890-1959) nebo Josefa Suka (1874-1935).

Zdroj: ČTK

Podcast