Mladý Čech bodoval na světové soutěži

Mezinárodní show mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+ vyhrál za Českou republiku akordeonista Martin Šulc.

15 000 euro, podporu při rozvoji svého talentu a koncerty na známých festivalech. Nejen to získal osmnáctiletý akordeonista Martin Šulc, který vyhrál mezinárodní soutěž mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+. Světová televizní show byla výjimečná tím, že spojila mladé umělce čtyř států Visegrádské čtyřky a přizvala také Srbsko. Soutěž dlouhodobě podporuje například tenor Plácido Domingo, který byl i letos součástí tzv. hvězdné super poroty, ale také pianista Lang Lang či Andrea Bocelli. Za Českou republiku usedla do porotcovského křesla Gabriela Boháčová, hudební producentka a umělecká ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

Když moderátoři Thomas Gottschalk s Idou Nowakowskou vyhlašovali výherce soutěže, nečekal jsem, že bych mohl vyhrát. Stále jsem si myslel, že akordeon v této soutěži nemůže porazit housle. Pamatuji si, jak se Ida nadechovala, aby vyhlásila jméno. Nějak jsem tušil, že se připravuje říci jméno druhé finalisty Eduarda Kollerta. Ale v tu chvíli vyhlásila mě. Nemohl jsem tomu uvěřit. Na chvíli jsem úplně ztuhl. Vzpomínám se až na to, když jsem došel zpátky na místo a držel v ruce nádhernou těžkou skleněnou sošku. Pak už jsem jen s vděčným pohledem pozoroval vyhlášení výherců ostatních zemí. Vím, že hlavní slovo ve výsledku měla Gabriela Boháčová, jako porotkyně za Česko a jsem jí za to ohromně vděčný,” popisuje své emoce výherce soutěže za Českou republiku a akordeonista Marek Šulc.

Pětičlenná porota se skládala z reprezentantů jednotlivých zemí Visegrádské čtyřky. Za Českou republiku do ní usedla Gabriela Boháčová, hudební producentka a umělecká ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. „Mám z Martina Šulce velkou radost. Rozhodování bylo velmi náročné, protože oba čeští soutěžící, kteří se dostali do velkého finále, byli na velmi vysoké úrovni. Naštěstí byl v tomto kole mým poradcem při rozhodování maestro Plácido Domingo. Bylo mi velkou ctí s ním spolupracovat a výkony českých umělců konzultovat. Jsem upřímně ráda, že vyhrál Martin, a to i proto, že akordeon není ještě zcela vnímaný jako etablovaný nástroj v klasické hudbě.

Posláním jedinečné soutěže Virtuosos je objevování a podpora mladých talentů klasické hudby, kterým dlouhodobě pomáháme se rozvíjet. „Dalším cílem soutěže je představit divákům klasickou hudbu, tradice, nádherné památky, bohatou kulturu nebo významné skladatele každé zúčastněné země,” říká zakladatelka soutěže Mariann Peller.

Do Budapešti dorazilo 20 soutěžících, tedy čtyři z každé zúčastněné země. Svůj talent za Českou republiky kromě výherce předvedl hráč na lesní roh Jan Vobořil, klavíristka Eliška Tkadlčíková, a houslista Eduard Kollert. „Ze soutěže vzešlo dohromady pět vítězů, z každé země jeden. Líbí se mi myšlenka spolupráce mezi národy a také to, že nás hudba spojuje a je společným jazykem, kterým mluvíme všichni bez ohledu na to, odkud pocházíme,” dodává Boháčová.

Výkony mladých umělců posuzovala kromě Češky Gabriely Boháčové také maďarská sopranistka Erika Miklósa, polská mezzosopranistka Alicja Wegorzewska a slovenský dirigent Peter Valentovic. Srbsko střídavě zastupoval houslista Nemanja Radulovic a pianistka a hudební ředitelka srbské veřejnoprávní televize Silvana Grujic. Samotný pořad uváděl legendární německý showman Thomas Gottschalk a nejznámější mladá polská moderátorka Ida Nowakowska, kteří společně vytvořili zábavné duo.

Soutěž Virtuosos

Virtuosos je maďarská soutěž mladých talentů klasické hudby a je určená pro děti a teenagery do 18 let. Show se poprvé objevila na televizních obrazovkách před šesti lety a způsobila v Maďarsku televizní revoluci, protože se stala jedním z nejlépe hodnocených pořadů. Letos se poprvé do soutěže zapojili i mladí talenti ze zemí Visegrádu a Srbska. Z každé země vzešel jeden vítěz, který získal 15 000 euro.

Vítěz soutěže za ČR akordeonista Martin Šulc s cenou.JPG

Plácido Domingo a Gabriela Boháčová v porotě Virtuosos V4+.JPG

Foto: TZ a archiv pořadatele

Podcast