Mnichov se rozešel s Valerijem Gergijevem

Mnichovští filharmonikové nebudou s ruským šéfdirigentem spolupracovat kvůli jeho postoji k Putinovi.

Šéfdirigent Mnichovských filharmoniků Valerij Gergijev, který je stoupencem ruského prezidenta Vladimira Putina, již dále nepovede tento známý symfonický orchestr. Dnes to v prohlášení oznámil mnichovský primátor Dieter Reiter, který uvedl, že ruský umělec nereagoval na výzvu, aby se od Putinovy útočné války distancoval.

"Mnichov se rozchází s Valerijem Gergijevem. S okamžitou platností se tak nebudou konat již žádné koncerty Mnichovských filharmoniků pod jeho vedením," oznámil Reiter. Poznamenal, že Gergijeva vyzval, aby se jednoznačně postavil proti krvavé útočné válce, kterou Putin na Ukrajině vede. Reiter poukázal také na to, že ruským útokům čelí i Kyjev, který je partnerským městem Mnichova.

Mnichovský primátor uvedl, že od Gergijeva čekal přehodnocení jeho postoje k šéfovi Kremlu. "To ale neudělal," uvedl s tím, že jediným možným krokem je se s Gergijevem rozloučit. Reiter oficiálně požádal Gergijeva o prohlášení minulý týden v pátek, tedy den po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V dopise mu sdělil, že pokud se do pondělí 28. února od války nedistancuje, u filharmoniků skončí.

Mnichovští filharmonici jsou jedním z hlavních orchestrů bavorské metropole. Filharmoniky Gergijev vedl od roku 2015, kdy na pozici hudebního ředitele vystřídal amerického dirigenta Lorina Maazela. Gergijev, který patří k největším hvězdám mezinárodní scény vážné hudby, je šéfem petrohradského Mariinského divadla a s Putinem se zná řadu desetiletí. Jeho politice opakovaně vyjadřoval podporu.

Gergijev nemá kvůli vstřícnému postoji k Putinovi problémy jen v Mnichově. Pařížská filharmonie s ním zrušila všechny koncerty jako výraz solidarity s ukrajinským lidem. S Gergijevem nepočítá ani milánský operní dům La Scala, kde měl vystoupit tento měsíc. Po čtvrtečním ruském útoku na Ukrajinu Gergijev nevystoupil ani na plánovaných koncertech s Vídeňskými filharmoniky v New Yorku. Vystoupení mu zrušil Rotterdam a také organizátoři festivalu Dvořákova Praha.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast