Na konci května otevře Labská filharmonie i Laeiszhalle

Znovuotevření slavných koncertních síní v Hamburku je naplánováno na 31. května.

Tři přední hamburské orchestry - Hamburští symfonikové, Státní filharmonie Hamburk a NDR Elbphilharmonie - se mohou již těšit na brzký návrat před živé publikum. Na svých webových stránkách Labská filharmonie předevčírem zveřejnila tiskovou zprávu, podle které se "díky výraznému úbytku nově nakažených a rychle postupujícímu očkování v Hamburku" mohou poslední květnový den otevřít oba nejvýznamnější koncertní sály severoněmecké metropole.

Prvním z nich je Laeiszhalle (dříve Musikhalle Hamburg), která byla dokončena roku 1908 a kde sídlí první dvě z výše jmenovaných hudebních těles. V této historické budově vystupovali někteří z nejvýznamnějších skladatelů a interpretů 20. století, včetně Richarda Strausse, Paula Hindemitha, Igora Stravinského, Yehudiho Menuhina, Marie Callas či Vladimira Horowitze.

Tím druhým je Elbphilharmonie, jež patří k největším koncertním sálům světa a byla otevřena téměř o 110 let později než Laeiszhalle, v roce 2017. Již 28. května v 10:00 hodin se také otevře návštěvníkům vyhlídka Elbphilharmonie Plaza, která je součástí této moderní budovy a nabízí výhled na okolní přístav z výšky 37 metrů.

První koncert před živým publikem, jehož bude budova Labské filharmonie po sedmi měsících svědkem, byl původně zamýšlen jako finále Mezinárodního hudebního festivalu Hamburk - nyní však bude zároveň i koncertem "otevíracím." Ve třetím večeru koncertní řady Píseň Ameriky: Oslava černošské hudby (Song of America: A Celebration of Black Music) se na pódiu Labské filharmonie s afroamerickým písňovým repertoárem představí barytonista Thomas Hampson za doprovodu Německé komorní filharmonie Brémy.

Dále platí hygienická opatření - návštěvníci se budou muset prokázat negativním testem, nebo být nejméně 14 dní po druhé dávce očkování. Uvnitř budovy i během vystoupení budou rovněž muset mít nasazenou ochranu dýchacích cest. Vstupenky budou v prodeji od zítřejšího poledne na webu Labské filharmonie.

Foto: Dietmar Rabich, Wikimedia Commons 20. 5. 2021

Podcast